Så väljer du rätt mellan mobilabonnemang och kontantkort

Är du osäker på om du skall ha ett mobilabonnemang eller köra med kontantkort? Läs vår guide och gör rätt val för dig.

Mobilabonnemang


Detta kan för många vara en svår fråga. Förr i tiden så lönade det sig ofta att ta kontantkort då dessa helt enkelt var billigare än abonnemang. Detta berodde på att operatörerna tog betalt för abonnemangen i många fall utan att det ingick något specifikt. Nu har en förändring skett och skillnaden har planats ut och till och med vänt i många fall till abonnemangens fördel.

Generellt kan man säga att vill du ha en ny telefon och inte har råd eller lust att betala hela på en gång så är abonnemang vägen att gå. Har du pengar och kan köpa telefonen direkt så kan du spara pengar ibland på att göra så och då kan du köra på abonnemang eller kontantkort. Skillnaden mellan fastpriskontantkort är dock liten och i princip är skillnaden inte mer än att ett abonnemang laddas automatiskt varje månad medan kontantkort får du själv ladda på med fastpris i t.ex. en månad.

Då priserna på abonnemang nu blivit bättre eller minst lika bra som kontantkortet så rekommenderar vi att man väljer abonnemang före kontantkort. Detta då man slipper riskera missöden då man missat fylla på sitt kontantkort. En fördel med abonnemang är även att de vanligtvis fungerar att använda utomlands samt att man från Sverige kan ringa till utlandet, betalsamtal samt skicka betalsms.

Vilket mobilabonnemang skall man välja? Se vår guide över billigaste mobilabonnemang.

Kontantkort


Så i vilket fall skall man välja kontantkort? Om du är under 18 år så är kontantkortet en bra lösning för dig då du helt enkelt inte kan skaffa abonnemang i ditt eget namn. För dig som är över 18 år så kan kontantkort vara en lösning om du behöver ha en speciell operatör och har betalningsanmärkningar och därför inte kan skaffa ett abonnemang.

Ett andra skäl att skaffa kontantkort är att det kan vara vettigt att skaffa ett till en gammal telefon som man har liggande hemma. Då bör man dock dels välja ett som använder sig av rörligt pris och inte fastpris. Du bör även välja en operatör som inte använder samma mobilnät som din vanliga operatör. På så vis garderar du dig mot att bli utan telefoni ifall din vanliga operatörs nät skulle sluta fungera.

En stor nackdel med kontantkort i jämförelse med abonnemang är dock datatrafiken. I abonnemangen så stängs surfen av eller så begränsas hastigheten när du uppnår din gräns vilket ger en bra kostnadskontroll. Med kontantkort så får du börja betala när din surf tar slut vanligtvis och då kostar det uppemot 19kr/dag! Så ett tips är att ha stenhård koll på surfen i mobilen ifall du har kontantkort samt att i mobilinställningarna stänga av surfen helt när du inte behöver den.

En annan nackdel med flera fastpris kontantkort är att de är spärrade för samtal till utlandet, betalsamtal/betalsms samt att de överhuvudtaget inte fungerar i utlandet. I vissa fall så kan man dock fylla på kontantkorten vid sidan av fastpriset med pengar och då kan vissa av dessa möjligheter öppnas upp. Men värderar du detta högt så bör du onekligen kolla upp det för att slippa överraskningar.

Hitta billigaste kontantkortet!

Obegränsat bredband!

Köp Huawei B818

Kampanj! Skaffa det obegränsade bredbandet från Tre och bind dig i 24 månader för 399kr/mån så ingår en 4G-router och SF Kids i 12 månader.

Visa erbjudandet

Nya iPhones!

Köp Apple iPhone 12Äntligen är nya iPhone 12-serien här!

Bästa billigaste mobilabonnemanget

Gör vårt enkla test och få fram ett personligt resultat med det billigaste och bästa mobilabonnemanget för just dig.

Starta testet

Populäraste mobilerbjudanden

Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 1.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 999 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 2.

Apple iPhone 11 Pro Max från Telenor med fria samtal/sms och 3 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 3.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 5 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro

Plats 4.

Apple iPhone 11 Pro från Hallon med fria samtal/sms och 4 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 5.

Apple iPhone 11 Pro Max från Tre med fria samtal/sms och 15 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Topplistan ovan utgår från de mest beställda erbjudandena på sidan just nu.