Hur stor surfmängd behöver man?

Att välja surfmängd är för de flesta en av de svåraste punkterna när man skall skaffa ett abonnemang. Vi hjälper dig därför att hitta rätt nivå.

Detta är en av de svåraste frågorna att svara på tyvärr då det är väldigt individuellt. Om du har ett abonnemang idag så kan du oftast kolla dina gamla fakturor för att se hur mycket datatrafik du använt. Om inte så har du förhoppningsvis ett humm om hur mycket du behöver, annars så skall vi försöka guida dig ändå.

Ett annat tips är att ifall du är osäker på hur mycket du behöver så välj en mindre mängd, du kan öka din surfmängd senare oftast. Har du ojämn surf så kan det vara en bra idé att välja en mobiloperatör som Hallon eller Vimla då de låter dig spara oanvänd surf.

Vad räcker datamängden till?


Om du enbart kommer att använda e-post, meddelandetjänster, surfa någon gång och sällan använda Facebook/Instagram så bör du klara dig på den minsta gränsen som brukar vara 1-3 GB.

Ifall du även tänker se på en del videoklipp, lyssna på musik och använda Facebook/Instagram och andra bild/video-appar ofta samt använda kartor/GPS så bör du överväga att ta ett abonnemang/kontantkort med 4-15 GB surf. Just videoklipp tar mycket surf, så desto fler sådana du ser på desto mer surf behöver du.

Kommer du lyssna på mycket nätradio/Spotify och liknande, spendera mycket tid på att se videoklipp samt se filmer och ringa videosamtal (Facetime och liknande) så bör du välja minst 20 GB surf. Det samma gäller ifall du vill dela internet från mobilen till andra enheter eller datorn.

Om surfen ofta tar slut så är det ofta förmånligast att ändra sitt abonnemang till en högre mängd än att köpa till mer surf varje gång det behövs. Vanligtvis kan man som sagt ändra till en större mängd oavsett om man har bindningstid eller inte.

Vad händer när surfen tar slut?


En fördel med surf på abonnemang är att efter förbrukad mängd så kan du fortfarande använda internet men det blir väldigt långsamt. Vissa operatörer stänger dock av surfen när du uppnått din gräns och då måste du betala till extra för att köpa mer surf.

På kontantkort så är det vanligt att när du uppnått din gräns så får du betala per dag för att surfa vidare. Det kan då t.ex. kosta 19kr/dag. Så skall du surfa mycket så är oftast abonnemang bättre och speciellt ur kostnadskontroll-perspektivet.

Obegränsat bredband!

Köp Huawei B818

Kampanj! Skaffa det obegränsade bredbandet från Tre och bind dig i 24 månader för 399kr/mån så ingår en 4G-router och SF Kids i 12 månader.

Visa erbjudandet

Nya iPhones!

Köp Apple iPhone 12Äntligen är nya iPhone 12-serien här!

Bästa billigaste mobilabonnemanget

Gör vårt enkla test och få fram ett personligt resultat med det billigaste och bästa mobilabonnemanget för just dig.

Starta testet

Populäraste mobilerbjudanden

Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 1.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 999 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 12

Plats 2.

Apple iPhone 12 från Tre med fria samtal/sms och 15 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 3.

Apple iPhone 11 Pro Max från Telenor med fria samtal/sms och 3 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11

Plats 4.

Apple iPhone 11 från Hallon med fria samtal/sms och 4 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 5.

Apple iPhone 11 Pro Max från Tre med fria samtal/sms och 15 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Topplistan ovan utgår från de mest beställda erbjudandena på sidan just nu.