Hur mycket surf behöver man och hur länge räcker t.ex. 20gb?

Detta är en av de svåraste frågorna att svara på tyvärr då det är väldigt individuellt. Om du har ett abonnemang idag så kan du oftast kolla dina gamla fakturor för att se hur mycket datatrafik du använt. Om inte så har du förhoppningsvis ett humm om hur mycket du behöver, annars så skall vi försöka guida dig ändå.

Ett annat tips är att ifall du är osäker på hur mycket du behöver så välj en mindre mängd, du kan öka din surfmängd senare. Har du ojämn surf så kan det vara en bra idé att välja en mobiloperatör som låter dig spara oanvänd surf.

Vad räcker datamängden till?

Om du enbart kommer att använda e-post, meddelandetjänster, surfa någon gång och sällan använda Facebook/Instagram så bör du klara dig på den minsta gränsen som brukar vara 3-7 GB.

Ifall du även tänker se på en del videoklipp, lyssna på musik och använda Facebook/Instagram och andra bild/video-appar ofta samt använda kartor/GPS så bör du överväga att ta ett abonnemang/kontantkort med 8-24 GB surf. Just videoklipp tar mycket surf, så desto fler sådana du ser på desto mer surf behöver du.

Kommer du lyssna på mycket nätradio/Spotify och liknande, spendera mycket tid på att se videoklipp samt se filmer och ringa videosamtal (Facetime och liknande) så bör du välja minst 25-100 GB surf. Det samma gäller ifall du vill dela internet från mobilen till andra enheter eller datorn.

Om du använder surfen extremt mycket så kan det även vara en god idé att överväga ett mobilabonnemang med fri och obegränsad surf. Det är ofta ett helt nödvändigt alternativ om du delar surf väldigt ofta till andra enheter eller datorn. Men även om du endast nöjer dig med högsta kvaliten när du t.ex. streamar Netflix.

Om surfen ofta tar slut så är det ofta förmånligast att ändra sitt abonnemang till en högre mängd än att köpa till mer surf varje gång det behövs. Vanligtvis kan man som sagt ändra till en större mängd oavsett om man har bindningstid eller inte.

Hur mycket surf behöver man och hur länge räcker t.ex. 20gb?

Hur länge räcker 20gb surf?

I detta räkneexempel så använder vi Netflix, men liknande tjänster drar generellt liknade mycket surf. Så här länge räcker surfen beroende på kvalite:

Så som du ser i detta exempel så drar strömmande videos väldigt mycket surf och tänk då på att surfmängden du väljer på ditt mobilabonnemang är per månad, väljer du då ett med 20 GB surf så kan du alltså teoretiskt göra slut på det på endast 2 timmar.

Hur länge räcker 100 gb surf?

Väljer du istället 100 gb surf så räcker surfen så här:

Så skillnaden blir ganska stor som du ser! Sedan skall väl sägas att strömma 4K i en mobil med en liten skärm är ofta ganska meningslöst, det väldigt sällan någon extrem skillnad mot att köra på hög kvalite på grund av den lilla skärmen man har.

Vad händer när surfen tar slut?

En fördel med surf på abonnemang är att efter förbrukad mängd så kan du fortfarande använda internet men det blir väldigt långsamt. Vissa operatörer stänger dock av surfen när du uppnått din gräns och då måste du betala till extra för att köpa mer surf.

På kontantkort så är det vanligt att när du uppnått din gräns så får du betala per dag för att surfa vidare. Det kan då t.ex. kosta 19kr/dag. Så skall du surfa mycket så är oftast abonnemang bättre och speciellt ur kostnadskontroll-perspektivet.

Vilket abonnemang har mest surf för pengarna?

Besök vår sida med billiga mobilabonnemang för att hitta det bästa mobilabonnemanget för dina behov.