Bäst täckning på mobilabonnemang & mobilt bredband

Vem vill inte ha bäst täckning? På den här sidan hittar du täckningskarta för varje operatör samt betyg så du kan hitta bästa mobilabonnemanget eller bredbandet för dig. Läs mer om mobiltäckning och mobilnät under topplistan.

Testa vilket abonnemang som passar dig

Bäst täckning och upplevelse i Svenska städer

Plats 1 - Bästa val!

Plats 2

Plats 3

Plats 4

Plats 5

Plats 6

Plats 7

Plats 8

Plats 9

Plats 10

Vilken operatör har bäst täckning?

Genom att studera respektive täckningskarta ovanför så bör du snabbt kunna hitta ett par operatörer som tycks ha bäst täckning där du bor. Vårt tips är därefter att beställa ett abonnemang och testa. Så länge du väljer ett utan bindningstid så kan du enkelt byta till nästa om det inte skulle duga.

Så här har vi tagit fram resultatet

Vi har dels testat själva samt läst andra tester och då främst studerat rapporter som de från Umlaut som är ett professionellt testföretag som genomför tester av mobilnät. Utöver täckning så har vi vägt in hur mobilnäten presterar då detta är minst lika viktigt enligt oss.

Vår sammanställning bygger därför på resultatet av flera faktorer och då flera operatörer använder samma mobilnät så har vi därefter rangordnat de efter deras betyg på sajten. Alla uppgifter och data sammanställdes i mars 2023 och vår målsättning är att uppdatera all täckningsdata cirka en gång per år.

Sverige har fyra mobilnät

Lite förenklat kan man säga att Sverige har fyra olika mobilnät och de ägs och drivs av de fyra stora jättarna Telia, Telenor, Tre och Tele2. Samtidigt finns det betydligt fler mobiloperatörer och det fungerar som så att de använder sig av dessa fyra mobilnät och därmed har samma täckning. Så Halebop t.ex. använder sig av Telias mobilnät, så oavsett om du väljer Halebop eller Telia så kommer täckningen att vara identisk. Så ofta är det ett bra val att jämföra mobiloperatörer i samma mobilnät och välja den som är billigast och bäst för en själv.

Att vi skrev att det finns fyra mobilnät lite förenklat är för att i praktiken är det mer anvancerat än så. Om vi tar Telenor så erbjuder de 2G/4G/5G tillsammans med Tele2 men samtidigt så erbjuds 3G till stora delar tillsammans med Tre. Om du är intresserad av exakt vilka mobilnät som används av respektive operatör så kan du på vår sida med bästa mobiloperatörer välja en mobiloperatör du är intresserad av och trycka på den, därefter trycker du på täckning och nät och får då upp betydligt mer avancerad information som exakt vilka nät som används samt frekvenser.

Vilket mobilnät skall jag välja?

Som vi ser det så har du tre val, antingen väljer du efter bästa täckning och då har du vår topplista med placeringar längre upp på denna sida. Därefter kan du välja efter billigaste mobilabonnemang och det är egentligen inte fel det heller för där är samtliga mobilabonnemang utan bindningstid så duger det inte så kan du enkelt byta till nästa operatör. Sist men inte minst så kan du välja efter bästa mobiloperatör som är en topplista där vi försökt väga samman en mängd faktorer där pris och täckning bara är två av många.

Varför är WiFi-samtal bra att ha?

WiFi-samtal gör nytta när det kommer till mobiltäckning. WiFi-samtal innebär att du kan ringa och smsa även om du inte har täckning via ditt mobilnät men om det istället finns WiFi-täckning där du är. Bor man i ett nybyggt hus så är det ofta väldigt isolerat och det innebär tyvärr att mobiltäckningen ofta blir lidande och ibland så får man ingen täckning alls eller dålig. Samma sak gäller på kontor och industribyggnader som ibland skärmar av mobilsignaler.

Den enklaste lösningen då brukar vara WiFi-samtal under förutsättning att WiFi finns samt att man har en mobiloperatör och mobil som stöder WiFi-samtal. De flesta nyare mobiler från Samsung och Apple stöder numera WiFi-samtal, men skall du köpa en ny mobil och detta är viktigt så kolla upp det för möjlighet till täckning via WiFi.

Vad är VoLTE eller 4G-samtal?

Normalt sätt så har man inte kunnat ringa över 4G-nätet vilket varit ganska störande då vissa mobiloperatörer faktiskt haft bättre täckning på 4G än övriga mobilnät. Därför har man utvecklat VoLTE eller 4G-samtal som det även kallas. Det innebär att ifall man har en nyare mobiltelefon som stöder VoLTE samt att operatören man har gör det så kan även samtal ringas över 4G-nätet.

Om du har en operatör som inte stöder VoLTE så kan du normalt även då ringa och ta emot samtal men då fungerar det som så att mobilen automatiskt växlar till 3G eller 2G. Det innebär att dessa mobilnät måste ha täckning och du har kanske även märkt att ibland under samtal så kan man inte surfa, då beror det på att din telefon har hoppat från 4G till 2G som inte stöder surf och samtal samtidigt. Dessa är problem du slipper med VoLTE och 4G-samtal.

Jämför abonnemang från Hallon

Vi har testat flera olika mobiloperatörer och utsett Hallon till bästa val! Varför?

Jo, vare sig du behöver ny telefon eller inte så ligger Hallon allt som oftast lågt i pris.

Du kan även spara surf (max 100 GB), mina sidor gillar vi starkt och erbjudandena för nya kunder är bland de bästa.

Läs mer här