Välj rätt mellan iPhone, Samsung eller Android

Vilka telefoner använder vad?

Detta är en enkel fråga, för iOS används endast av Apples mobiltelefoner. Kort och gott så hittar vi iOS i iPhones och iPads. Android däremot används av i princip övriga tillverkare såsom Sony, Samsung, Oneplus, Nothing, Motorola och Xiaomi.

Vad är Android?

Android är konkurrenten till iOS kan man säga och det är grundsystemet i mobilen. Det innebär att köper du en mobil från t.ex. Samsung med operativsystemet Android och sedan byter till en Xiaomi som även den kör Android så kommer du att känna igen dig då systemet i grunden är det samma. Sedan kan tillverkarna anpassa systemet så menyer och hemskärm ser olika ut. Men båda kommer att klara samma appar och i grunden fungera på samma vis.

Vad är iOS?

iOS är Apples motsvarighet till Android, dvs grundsystemet i mobilen. Så som Apple gjort med iOS så betyder det att systemet ser ut exakt lika dant på alla iPhone som kör samma version av iOS. Det gör det enkelt att känna igen sig om man använt en iPhone tidigare och det gör det även enkelt att byta mellan iPhones då allt fungerar på samma vis och samma grundappar ingår som t.ex. iMessage och Facetime.

Vad är skillnad mellan Android och iOS (iPhone)?

Numera är skillnaderna väldigt små, båda systemen har utvecklats länge och allt man vanligtvis behöver finns i båda. Däremot så är Android något mer öppet för avancerade inställningar och appar som t.ex. ändrar utseendet på menyer och annat. Öppenheten kommer dock med risker, risken för virus och skräpprogram finns på Android. På iOS och iPhone däremot så saknas den då Apple låser systemet betydligt hårdare samt granskar alla appar innan de släpps igenom på App Store.

Vilken mobil ska jag köpa?

Kort och gott så kan alla välja båda iPhone eller Android. Men är man mer okunnig eller oteknisk så är troligen en iPhone bästa valet. Risken att du gör något fel eller får in virus/spionprogram är obefintlig medan på Android så finns den även om den är liten. Så för barn är troligen iPhone bättre, dessutom finns det möjligheter för föräldrar då att styra hur telefonen får användas genom att föräldrar kan godkänna appar samt ställa in skärmtid på hur mycket och hur telefonen kan användas.

För äldre så kan även iPhone vara ett bättre val, detta då systemet av många upplevs som enklare i grunden men även då iPhone innehåller smarta funktioner som voiceover, inverterande av färger, möjlighet att ändra till större text och även använda olika zoom-funktioner.

Hur är det med uppdateringar?

Här är iPhones betydligt bättre när vi kommer till stora uppdateringar. Årligen släpper Apple ett nytt iOS och i skrivande stund är vi uppe i iOS 17. Det som är bra är att telefoner som är upptill ca 5 år alltid får de nya uppdateringarna och då direkt efter släpp. På Android-sidan så släpps även där uppdateringar årligen, dock är tillverkarna ofta slöa och man kan vänta upptill 1 år på uppdateringarna och efter 2-3 år så kan tillverkarna sluta att uppdatera telefonerna med de stora årliga uppdateringarna. Vi anser därför att livslängden ur perspektivet stora uppdateringar är längre på iOS.

Hur är det med appar?

Generellt så finns alla stora appar till både iPhone och Android. Förr var det vanligt att företag prioriterade iPhone-apparna men numera skulle vi säga att vi upplever det som ganska jämnt. Tittar man på antalet appar så finns det fler till Android, men det beror delvis på att det är mycket enklare att lägga upp appar hos Google Play Store medan det är högre krav hos App Store och framförallt medför kostnader för utvecklarna. Men i slutändan skulle vi säga att när det kommer till appar så spelar det ingen roll vad du väljer för system, så vida du inte är ute efter en väldigt specifik app som bara finns på antingen iPhone eller Android.

Hur är det med batteritider?

Här brukar man säga att iPhone har en fördel och det beror på att systemet i grunden är mer låst och därför t.ex. inte tillåter multitasking på samma vis. För en vanlig användare spelar det sällan någon roll men resultatet blir bättre batteritid. Sedan så finns det dock många Android-tillverkare som istället sätter in rejäla batterier som i vissa fall är dubbelt så stora som de på iPhones så i slutändan kan det påverka mer än vad systemet gör.

Hur är supporten?

Här är det en stor skillnad mellan iPhone och Android och det är att all support sköts av Apple för iPhone och iOS medan den sköts av respektive tillverkare ifall du köper en Android. Apple är kända för väldigt god support så i de flesta fall skulle vi säga att de går vinnande på denna gren.

Välj rätt mellan Android eller iOS (Samsung eller iPhone)

När skall man då välja Android?

Android är ett bra val när du är ute efter en billig mobil, då är utbudet stort. Eller ja, utbudet är alltid stort på Android. Så att köpa en lite mer unik telefon som färre har går ju alltid. Eller att hitta en telefon med en specifik egenskap eller hårdvara. Gillar du även att ändra på utseende i telefonmenyer och göra avancerade inställningar så kan Android vara en god ide.

När skall man inte välja Android?

Om du är oteknisk eller rädd att göra fel så är Android-telefoner kanske inte det bästa valet. Om du dessutom vill ha tillgång till iMessage eller FaceTime så är det direkt dåligt då dessa tjänster endast finns på Apples plattformar.

När skall man då välja iOS?

Du vill ha något enkelt som bara fungerar även om det innebär att du inte kan ändra t.ex. utseende i menyer. Du blir lite inlåst, men du vet att din telefon alltid fungerar och du behöver aldrig vara orolig för att installera en app som kommer ställa till det för dig. Har du fler enheter från Apple som t.ex. en dator eller iPad så vinner du även mycket på att skaffa en iPhone då du får trevliga synklösningar via iCloud mellan dessa. T.ex. kan du skriva iMessage/sms från datorn om du aktiverar det.

När skall man inte välja iOS?

Du vill kunna göra allt, installera exakt vilka appar som helst från vilka platser som helst. Eller du vill ha en unik telefon som ser inte alla andra har.

Vilka Android-telefoner rekommenderar vi?

Här vill vi slå ett slag för Samsung Galaxy-serien. Dessa telefoner har en ganska lång livslängd och du får alltid någon eller ett par större uppdateringar. Hårdvaran är även den bra vilket ger dig en bra upplevelse utan strul eller lagg. Att de dessutom är bland de populäraste Android-telefonerna gör att priserna pressas riktigt bra på de ofta.

Tycker du att mobilerna från Samsung är dyra så kan du titta på det nya märket Xiaomi som har oerhört prisvärda Android-telefoner med riktigt god prestanda. Generellt får du räkna med att desto billigare en mobil är desto enklare är den, så kameran lär duga för bilder men du kommer tyvärr inte få de lika fantastiska som om du hade valt den senaste och dyraste mobilen.

Vilka iPhones rekommenderar vi?

Här är valet ganska begränsat och alla iPhones är relativt bra. Vi skulle dock starkt rekommendera att du tittar på iPhone 14 eller 14 Pro. Dessa tillhör de senaste modellerna från Apple och följer deras nya designstråk, dessutom kan du vara säker på att dessa får ett antal större uppdateringar kommande år.

Så vad är bäst, iPhone eller Samsung?

Kort svar är att det är upptill dig och vilka pengar du vill lägga. Om pengar inte är något problem så är flaggskeppen likvärdiga. Är du däremot ute efter en billig mobil så är erbjuder Samsung betydligt fler än vad Apple gör och då är Samsung ett enklare val.

Vilket system är vanligast i Sverige

Tittar man på denna rapport från 2019 dessvärre så är iPhone (iOS) vanligast i Sverige med 47% mot Android som ligger på 39%. Så kortfattat kan man säga att det är mycket jämnt mellan systemen.