Välj rätt mellan Android eller iOS

Skall man ha Android eller iPhone? Detta är en vanlig fråga men desto svårare att besvara. Läs våra för- och nackdelar så ditt val blir enklare.

Vilka telefoner använder vad?


Detta är en enkel fråga, för iOS används endast av Apples mobiltelefoner. Kort och gott så hittar vi iOS i iPhones och iPads. Android däremot används av i princip övriga tillverkare såsom Sony, Samung och Huawei.

Vilka skillnader är det på iOS och Android?


Numera är skillnaderna väldigt små, båda systemen har utvecklats länge och allt man vanligtvis behöver finns i båda. Däremot så är Android något mer öppet för avancerade inställningar och appar som t.ex. ändrar utseendet på menyer och annat. Öppenheten kommer dock med risker, risken för virus och skräpprogram finns på Android. På iOS däremot så saknas den då Apple låser systemet betydligt hårdare samt granskar alla appar innan de släpps igenom på App Store.

Vem ska välja vad?


Kort och gott så kan alla välja båda iPhone eller Android. Men är man mer okunnig eller oteknisk så är troligen en iPhone bästa valet. Risken att du gör något fel eller får in virus/spionprogram är obefintlig medan på Android så finns den även om den är liten. Så för barn är troligen iPhone bättre, dessutom finns det möjligheter för föräldrar då att styra hur telefonen får användas genom att föräldrar kan godkänna appar samt ställa in skärmtid på hur mycket och hur telefonen kan användas.

Hur är det med uppdateringar?


Här är iPhones betydligt bättre när vi kommer till stora uppdateringar. Årligen släpper Apple ett nytt iOS och i skrivande stund är vi uppe i iOS 12. Det som är bra är att telefoner som är upptill ca 5 år alltid får de nya uppdateringarna och då direkt efter släpp. På Android-sidan så släpps även där uppdateringar årligen, dock är tillverkarna ofta slöa och man kan vänta upptill 1 år på uppdateringarna och efter 2-3 år så kan tillverkarna sluta att uppdatera telefonerna med de stora årliga uppdateringarna. Vi anser därför att livslängden ur perspektivet stora uppdateringar är längre på iOS.

När skall man då välja Android?


Android är ett bra val när du är ute efter en billig mobil, då är utbudet stort. Eller ja, utbudet är alltid stort på Android. Så att köpa en lite mer unik telefon som färre har går ju alltid. Eller att hitta en telefon med en specifik egenskap eller hårdvara. Gillar du även att ändra på utseende i telefonmenyer och göra avancerade inställningar så kan Android vara en god ide.

När skall man inte välja Android?


Om du är oteknisk eller rädd att göra fel så är Android-telefoner kanske inte det bästa valet. Om du dessutom vill ha tillgång till iMessage eller FaceTime så är det direkt dåligt då dessa tjänster endast finns på Apples plattformar.

När skall man då välja iOS?


Du vill ha något enkelt som bara fungerar även om det innebär att du inte kan ändra t.ex. utseende i menyer. Du blir lite inlåst, men du vet att din telefon alltid fungerar och du behöver aldrig vara orolig för att installera en app som kommer ställa till det för dig.

När skall man inte välja iOS?


Du vill kunna göra allt, installera exakt vilka appar som helst från vilka platser som helst. Eller du vill ha en unik telefon som ser inte alla andra har.

Vilka Android-telefoner rekommenderar vi?


Här vill vi slå ett slag för Samsung Galaxy-serien. Dessa telefoner har en ganska lång livslängd och du får alltid någon eller ett par större uppdateringar. Hårdvaran är även den bra vilket ger dig en bra upplevelse utan strul eller lagg. Att de dessutom är bland de populäraste Android-telefonerna gör att priserna pressas riktigt bra på de ofta. Hitta erbjudanden på Samsung Galaxy-telefoner här!

Vilka iPhones rekommenderar vi?


Här är valet ganska begränsat och alla iPhones är relativt bra. Vi skulle dock starkt rekommendera att du tittar på iPhone X, XS eller XR. Dessa tillhör de senaste modellerna från Apple och följer deras nya designstråk, dessutom kan du vara säker på att dessa får ett antal större uppdateringar kommande år. Hitta erbjudanden på iPhone-telefoner här!

Obegränsat bredband!

Köp Huawei B818

Kampanj! Skaffa det obegränsade bredbandet från Tre och bind dig i 24 månader för 399kr/mån så ingår en 4G-router och SF Kids i 12 månader.

Visa erbjudandet

Nya iPhones!

Köp Apple iPhone 12Äntligen är nya iPhone 12-serien här!

Bästa billigaste mobilabonnemanget

Gör vårt enkla test och få fram ett personligt resultat med det billigaste och bästa mobilabonnemanget för just dig.

Starta testet

Populäraste mobilerbjudanden

Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 1.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 999 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 2.

Apple iPhone 11 Pro Max från Telenor med fria samtal/sms och 3 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 3.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 5 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro

Plats 4.

Apple iPhone 11 Pro från Hallon med fria samtal/sms och 4 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 5.

Apple iPhone 11 Pro Max från Tre med fria samtal/sms och 15 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Topplistan ovan utgår från de mest beställda erbjudandena på sidan just nu.