Så här gör du ifall du har ingen täckning utomlands

Den mobiloperatören du väljer i Sverige påverkar normalt sätt ganska lite vilken täckning du får utomlands. Detta eftersom din svenska mobiloperatör sällan har ett eget mobilnät utomlands utan har istället avtal för roaming.

Det vanliga är då att din mobiloperatör har avtal med flera operatörer i landet i fråga, ibland t.om. de flesta. Så vår erfarenhet är att när det kommer till mobiltäckning utomlands så fungerar det oavsett vilken svensk operatör du väljer.

Många kontantkort fungerar inte utomlands

Det enda undantaget är ifall du har kontantkort eller ett abonnemang som inte fungerar utomlands. Då kommer du givetvis inte få någon täckning alls, men det beror snarare på ditt abonnemang eller kontantkort och inte på operatören i fråga vanligtvis.

Aktivera utland på mina sidor eller i app

Om du har ett abonnemang hos t.ex. Vimla, Fello eller Hallon så måste du se till att utland är påslaget på mina sidor eller i deras app. När du sedan åker utomlands så kommer du få ett SMS med priser.

Aktivera dataroaming i mobilens inställningar

För att kunna använda surf utomlands så krävs det alltid att aktiverar dataroaming i din mobils inställningar. Tänk på att stänga av dataroaming när du lämnar landet så du på nästa resa inte börjar surfa automatiskt till ett kanske väldigt högt pris.

Så aktiverar du dataroaming på en Android-mobil

  1. Öppna inställningar.
  2. Välj mobila nätverk.
  3. Sätt på dataroaming.

Så aktiverar du dataroaming på en iPhone-mobil

  1. Öppna inställningar.
  2. Välj mobildata.
  3. Sätt på dataroaming.

Om du har flera simkort i din iPhone gör du så här:

  1. Öppna inställningar.
  2. Välj mobilnät.
  3. Välj under SIM-kort det du vill aktivera dataroaming på.
  4. Aktivera data-roaming.