Sveriges billigaste mobiloperatörer för studenter just nu
Vi har undersökt 7 av de populäraste mobiloperatörerna i Sverige som erbjuder mobilabonnemang till studenter för att ta reda på vilken som är billigast på riktigt. Många operatörer kör med stora rabatter under begränsad tid vilket gör att man lätt kan bli lurad så vida man inte vill byta efter bara några månader. Nedan hittar du de operatörer som erbjuder billigast mobilabonnemang för studenter med fria samtal och sms över en tidsperiod på 1 år.
1. Comviq
Billigaste mobilabonnemanget för studenter hos Comviq ger dig varje månad fria samtal/sms samt 6 GB surf i hastigheten 100 Mbit/s och kostar 47 kr/mån dina 3 första månader och övergår därefter i 95 kr/mån vilket ger dig en totalkostnad på 996 kr om du har abonnemanget i ett år.
2. Fello
Billigaste mobilabonnemanget för studenter hos Fello ger dig varje månad fria samtal/sms samt 7 GB surf i hastigheten 100 Mbit/s och kostar 52.5 kr/mån dina 4 första månader och övergår därefter i 105 kr/mån vilket ger dig en totalkostnad på 1 050 kr om du har abonnemanget i ett år.
3. Vimla
Billigaste mobilabonnemanget för studenter hos Vimla ger dig varje månad fria samtal/sms samt 8 GB surf i full fart och kostar 28 kr/mån dina 3 första månader och övergår därefter i 110 kr/mån vilket ger dig en totalkostnad på 1 074 kr om du har abonnemanget i ett år.
4. Hallon
Billigaste mobilabonnemanget för studenter hos Hallon ger dig varje månad fria samtal/sms samt 8 GB surf i hastigheten 150 Mbit/s och kostar 49 kr/mån dina 3 första månader och övergår därefter i 109 kr/mån vilket ger dig en totalkostnad på 1 128 kr om du har abonnemanget i ett år.
5. Chilimobil
Billigaste mobilabonnemanget för studenter hos Chilimobil ger dig varje månad fria samtal/sms samt fri surf i hastigheten 1 Mbit/s och kostar 65 kr/mån dina 3 första månader och övergår därefter i 129 kr/mån vilket ger dig en totalkostnad på 1 356 kr om du har abonnemanget i ett år.
6. Halebop
Billigaste mobilabonnemanget för studenter hos Halebop ger dig varje månad fria samtal/sms samt 20 GB surf i hastigheten 100 Mbit/s och kostar 249 kr/mån vilket ger dig en totalkostnad på 2 988 kr om du har abonnemanget i ett år.
Stora skillnader i pris mellan studentabonnemang
Ovanför så har vi gått igenom 7 mobiloperatörer för att undersöka vad deras billigaste mobilabonnemang för studenter kostar per år. Tittar man på den billigaste mobiloperatören Comviq i undersökningen så kommer man undan med 996 kr per år medan den dyraste operatören tar kr. Det är en skillnad på -996 kr per år vilket betyder att du betalar ungefär 0 gånger mer än nödvändigt om du inte är uppmärksam.
Att tänka på när du jämför mobilabonnemang för studenter
Som du ser ovan så skiljer sig priserna kraftigt mellan de olika operatörerna där ett likvärdigt studentabonnemang på pappret kan vara runt 0 gånger dyrare än ett annat. Nedan kommer vi gå igenom några av de punkter som påverkar priset och är viktiga att tänka på när man jämför mobilabonnemang för studenter.
Täckning
Absolut viktigaste punkten när du jämför studentabonnemang är att tänka på täckning. Finns det ingen täckning där du vistas så kommer inte studentabonnemanget att kunna användas. Innan du beställer ett mobilabonnemang bör du alltså se på täckningskartan så det finns täckning på alla ställen där du kan tänkas vara.
De flesta operatörer har idag täckning mer eller mindre i samtliga städer och orter men när du rör dig mellan dessa orter på landsvägar så finns det skillnader och de är väldigt stora i speciellt norra delarna av landet. Men bor du i mellersta (söder om Gävle) eller södra Sverige kan du räkna med att samtliga mobilnät är ganska likvärdiga i täckning även om lokala skillnader förekommer.
Surfmängd
När det kommer till surfmängd är det viktigt att välja ett studentabonnemang där surfen inte tar slut. Det du helst vill ha är minst den mängden surf du behöver till så lågt pris som möjligt. Om du märker att surfen ibland tar slut så bör du överväga att byta till ett större studentabonnemang då det ofta är väldigt dyrt att fylla på med extra surf.
Som student så förekommer det ofta att man ser mycket på videos och kanske streamar föreläsningar vilket drar mycket surf. Även sociala medier såsom Instagram, KIK, Snapchat drar en hel del surf. Tittar man på Netflix, Viaplay och lyssnar på Spotify så går även då surfen åt snabbt.
Det är omöjligt att säga hur mycket surf just du behöver om du inte har någon aning men för många studenter är det värt att överväga studentabonnemang med mycket surf eller till och med fri surf.
Spara surf
Ett mobilabonnemang som låter dig spara surf kan sänka dina kostnader. De flesta har en något ojämn förbrukning vilket gör att man kanske använder mindre surf när man jobbar och mer när man åker på semester. Har du då möjlighet att spara överbliven surf så har du alltid den när den väl behövs och slipper köpa extrasurf.
Surf inom EU
Sedan ett par år sedan så har de flesta studentabonnemang fri EU-roaming vilket innebär att du kan använda surf inom EU/EES utan extra kostnad när du reser. Men reser du ofta så är det viktigt att jämföra de olika mobiltelefonabonnemangen då mängden surf du får använda inom EU skiljer sig kraftigt. Speciellt de billiga studentabonnemangen kan vara ganska begränsade i mängden du får använda utanför Sverige.
Surfhastighet
I och med att 5G börjar breda ut sig allt mer så har det blivit stort fokus på hastighet. I framtiden så tycks hastighetsabonnemang bli allt vanligare vilket innebär att du alltid har obegränsad surfmängd men istället betalar för hastigheten. Redan idag har operatörerna Chilimobil och Tele2 lanserat hastighetsabonnemang där du betalar efter hastighet.
Tänk dock på att även operatörer som inte har hastighetsabonnemang utan istället en begränsad surfmängd även kan ha maxhastigheter på sina mobilabonnemang. Nedan ser du våra rekommendationer kring vilken hastighet du behöver:
- 1 Mbit/s är perfekt för dig som vill ha fri surf till lågt pris men inte ser på video eller strömmande innehåll i din mobil. Saker och ting kan gå lite långsammare men det mesta förutom videos kommer fungera ändå. Denna hastighet passar vanligen inte studenter.
- 10 Mbit/s är perfekt för dig som även vill ha möjlighet att strömma videos i mobilen även om du får hålla dig till som mest full-HD i kvalité. Surfen kommer upplevas som relativt snabb och bör inte störa de flesta. Denna hastighet är minimum för de flesta studenter.
- 100 Mbit/s eller snabbare är det perfekta valet för dig som vill kunna göra allt i mobilen. De flesta märker ingen skillnad normalt på 100 Mbit/s eller t.ex. 250 Mbit/s i mobilen då det redan är så snabbt.
5G-stöd
Har du ingen 5G-mobil idag så behöver du inget mobilabonnemang med 5G heller vilket gör det det lättare att välja ett billigt mobilabonnemang. I dagsläget så saknar nämligen de billigaste studentabonnemangen 5G. Men har du en 5G-mobil idag så kan ett mobilabonnemang med 5G ge dig både snabbare surf och bättre täckning.
Support
De allra flesta behöver aldrig någon support men skulle det behövas så kan det vara vettigt att jämföra vilka alternativ som finns. Detta är speciellt viktigt ifall du önskar ha möjlighet till telefonsupport då många operatörer gått över till att endast ha support via chatt eller e-post.
Fördelar med studentabonnemang
Är man student så bör man definitivt skaffa ett studentabonnemang, detta även ifall man skulle ha kort tid kvar på sina studier. Genom att skaffa studentabonnemang kan du se fram emot några av följande fördelar:
Ett lägre pris på ditt studentabonnemang.
En större surfpott än motsvarande vanligt abonnemang.
Specialerbjudanden för studenter.
Speciella event där du kanske bjuds in på en föreläsning med mat & dryck.
Finns det studentabonnemang hos de stora operatörerna?
Vi har fått frågan via e-post genom åren och tyvärr är svaret nej generellt. Av Telia, Tele2, Telenor och Tre så är det ingen som erbjuder studentabonnemang. Så vad är alternativen, vi går igenom de här nedan.
Telia
Hos Telia är svaret nja, detta då man erbjuder en viss rabatt på de dyrare abonnemangen när man binder sig. Men det är inte för att man är student utan då är kravet att man är under 27 år och då får man 50 kr i månadsrabatt vilket är ganska oförmånligt. Vill man ha Telia så skall man istället välja Halebops studentabonnemang. Genom att göra det så får man tillgång till exakt samma täckning men till ett lägre pris och dessutom ett studentpris. Precis som hos Telia finns det ett stort utbud av mobiler att välja på.
Tele2
Vill man ha Tele2 så finns det inte längre någon studentrabatt då de nyligen valde att ta bort alla studentrabatter. Istället är det Comviq som gäller och de ägs av Tele2 så täckningen kommer vara den samma samtidigt som priserna ofta är betydligt lägre. Se Comviqs studentabonnemang.
Telenor
Hos Telenor så finns det tyvärr inte studentabonnemang. Så det du får ställa in dig på är i så fall att skaffa Vimla som är en del av Telenor och därav har samma täckning. Hos Vimla kan du däremot inte köpa några mobiler, men deras studentabonnemang är ruskigt bra så kanske kan det vara värt att skaffa mobilen separat på annat håll. Se Vimlas studentabonnemang.
Tre
Liksom ovan så erbjuder inte Tre några studentabonnemang utan man har valt att göra det via sin dotteroperatör Hallon. Hallon ägs av Tre till 100% och täckningen är den samma. Man erbjuder WiFi-samtal, VoLTE och obegränsad hastighet på sina mobilabonnemang. Se Hallons studentabonnemang.

Vanliga frågor om billigaste studentabonnemang
Här besvarar vi vanliga frågor kring val av billiga mobilabonnemang för studenter.
Vad kostar det billigaste studentabonnemanget just nu?
Vi har jämfört 26 mobilabonnemang för studenter och av dessa är Comviq billigast med 47 kr/mån i 3 månader och därefter 95 kr/mån. Abonnemanget har ingen bindningstid men behåller du det i ett år så har du betalt 996 kr och då varje månad haft fria samtal/sms samt 6 GB surf i hastigheten 100 Mbit/s vilket får anses riktigt billigt.
Vilket billigt studentabonnemang ska jag välja?
Du skall välja det studentabonnemang som uppfyller dina krav och därefter är billigast. Längst upp på sidan kan du filtrera mobilabonnemang för studenter efter egenskaper samt se priser.
Vem kan teckna studentabonnemang?
Vem som helst som studerar kan vanligtvis skaffa ett studentabonnemang. En vanlig missuppfattning är att det alltid krävs ett Mecenatkort eller studentkort för att skaffa ett studentabonnemang. Men så är inte fallet, samtliga som studerar och är anslutna till CSN kan vanligtvis skaffa ett studentabonnemang.
Får man ha kvar studentrabatten när man slutat plugga?
Detta är en ganska svår fråga att svara på då det skiljer sig enormt. De flesta operatörer genomför årliga kontroller, men vi har även sett många operatörer som faktiskt låter studenter få ha kvar sina abonnemang så länge de inte ändrar på de. En god idé kan vara att att skaffa ett studentabonnemang inklusive en ny mobil med 24 månaders bindningstid lite innan du studerat klart. Då har du säkrat upp ett studentabonnemang på ytterligare 24 månader och kan njuta av din rabatt.