Mobilabonnemang utomlands - Surfa utomlands & fri surf i Europa

Det blir allt vanligare att man vill åka utomlands och surfa när man är på semester samtidigt som man är rädd för höga kostnader. På senare år så har dock priserna sjunkit och nått nivåer som är helt acceptabla.

Fri surf i EU/ESS-länder

Torsdagen den 15:e juni 2017 så infördes fri roaming i EU för samtliga operatörer i Sverige. Fri roaming innebär att om du är utomlands så kan du svara i din telefon utan att det kostar något extra. Du kan även ringa samtal inom landet eller hem till Sverige utan att det kostar något extra. Att skicka meddelanden fungerar på samma vis.

För de flesta är dock surf och datatrafik mest intressant och här så skall det fungera på samma vis. Dock har EU tillåtit begränsningar då operatörerna har kostnader. Detta har inneburit att flera svenska operatörer ändrat sina abonnemang och flera har även gjort så abonnemangen endast fungerar i Sverige efter 15:e juni 2017.

Vi har därför plockat fram de bästa alternativen enligt oss för surf i EU och du hittar de längre ner på sidan. Dels ett billigare alternativ för dig som surfar lagom mycket och dels ett alternativ för dig som behöver massor med surf utomlands alternativt en ny mobil.

Länderna som ingår i EU/ESS är följande:

Belgien, Bulgarien, Cypern (grekiska delen), Danmark, Estland, Finland (inklusive Åland), Frankrike (inklusive Martinique, Guadeloupe, Saint-Martin, Franska Guyana), Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna (inklusive Saint-Martin), Norge (inklusive Svalbard), Polen, Portugal (inklusive Madeira, Azorerna), Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien (inklusive Kanarieöarna, Ceuta, Melilla), Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Mobilabonnemang utomlands » Surfa utomlands & fri surf i Europa

Surf i övriga världen

I övriga världen så kostar roaming pengar som den alltid gjort. De flesta operatörerna erbjuder dock paket för att du som kund enklare skall ha koll på vad det kostar och ofta är det även billigare för dig. I vissa fall så får du ta del av dessa priser bara genom att aktivera surfen, i andra fall måste du köpa tjänsten i förväg. Köper du inte i förväg så kan du komma att debiteras per MB och då blir det snabbt dyrt.

För att veta vad som gäller så är det enklast att hålla koll på det prissms man får när man reser in i ett land. Står det att priserna är per MB så aktivera inte surfen förrän du köpt ett surfpaket. Ofta så kan du använda internet gratis på hotellet, kaféer och restauranger, passa då på att köpa ett surfpaket som passar dig.

Spara pengar med Airalo i övriga världen

Om du har en mobil som stöder eSIM (t.ex. Samsung Galaxy S20 eller Apple iPhone 11 eller senare) så kan du ladda ned appen Airalo. I den kan du köpa kontantkort med surf som gäller 7-30 dagar med 1-20 GB från $4,50 (ca 50 kr). Eftersom det är eSIM så köper du i appen och så installeras det automatiskt i din telefon och det enda du behöver göra är att aktivera det när du kommer till landet du köpt för.

Eftersom ditt eSIM behöver laddas ned så bör du köpa det innan din resa, alternativt på plats om du har tillgång till WiFi. Tänk på att inte aktivera ditt eSIM förrän du faktiskt skall använda då dina giltighetsdagar börjar räknas från att ditt eSIM aktiveras.

Är du ny kund hos Airalo så ange koden MICHAE6189 för att få $3 i rabatt på ditt första köp. Appen laddar du ned i Appstore eller Google Play på din mobil.

Hur aktiverar man roaming?

Normalt så är roaming avstängt på telefoner. Så vill du starta roaming så behöver du gå in på ”Inställningar” > ”Mobilnät” och aktivera ”Dataroaming”, detta gäller för både iPhone och Androidtelefoner. Tänk på att stänga av roaming igen i slutet på din resa så du slipper få några överraskningar på din nästa resa som kanske går till övriga världen där kan vara dyrt.

Bästa operatörerna för surf i EU/ESS

Vi har valt ut ett av de billigaste alternativen och två av de bästa.

Vimla

Hos Vimla kan du surfa upptill 33 GB per månad i EU/ESS-länder helt gratis. När du surfar så dras det från din vanliga surf och om den är slut från din sparade surf eller extradata om du istället har sådan.

Se aktuella erbjudanden från Vimla här

Tre

Hos Tre kan du använda hela din månadssurf i EU/ESS-länder samt länderna Albanien, Argentina, Australien, Azerbajdzjan, Bangladesh, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Färöarna, Grönland, Guatemala, Hongkong, Indien, Indonesien, Israel, Japan, Kanada, Kenya, Kina, Macao, Malaysia, Mexico, Nicaragua, Nigeria, Nya Zeeland, Oman, Pakistan, Panama, Peru, Puerto Rico, Ryssland, San Marino, Saudiarabien, Schweiz, Singapore, Sri Lanka, Storbritannien (inklusive Gibraltar, Jersey, Guernsey), Sydkorea, Taiwan, Thailand, Turkiet, Ukraina, Uruguay, USA, Uzbekistan, Vietnam, Vitryssland och Zambia utan extra kostnad med tilläggstjänsten 3 Världen.

Väljer du det obegränsade abonnemanget hos Tre med fri surf så är gränsen 60 GB/månad dock. Tilläggstjänsten 3 Världen ingår gratis på alla nya mobilabonnemang hos Tre som är på minst 20 GB/mån.

Se aktuella erbjudanden från Tre här

Du kan även jämföra mer här: Billigaste mobilabonnemang