Så här fungerar surf utomlands

Bara för att man reser utomlands så vill man inte sluta använda mobilen, vi går därför igenom hur surf fungerar utomlands och kostnader du bör tänka på.

Det blir allt vanligare att man vill åka utomlands och surfa när man är på semester samtidigt som man är rädd för höga kostnader. På senare år så har dock priserna sjunkit och nått nivåer som är helt acceptabla.

Fri surf i EU/ESS-länder


Torsdagen den 15:e juni 2017 så infördes fri roaming i EU för samtliga operatörer i Sverige. Fri roaming innebär att om du är utomlands så kan du svara i din telefon utan att det kostar något extra. Du kan även ringa samtal inom landet eller hem till Sverige utan att det kostar något extra. Att skicka meddelanden fungerar på samma vis.

För de flesta är dock surf och datatrafik mest intressant och här så skall det fungera på samma vis. Dock har EU tillåtit begränsningar då operatörerna har kostnader. Detta har inneburit att flera svenska operatörer ändrat sina abonnemang och flera har även gjort så abonnemangen endast fungerar i Sverige efter 15:e juni 2017.

Vi har därför plockat fram de bästa alternativen enligt oss för surf i EU och du hittar de längre ner på sidan. Dels ett billigare alternativ för dig som surfar lagom mycket och dels ett alternativ för dig som behöver massor med surf utomlands alternativt en ny mobil.

Länderna som ingår i EU/ESS är följande:


Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Guernsey, Irland, Island, Isle of Man, Italien, Jersey, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, Saint-Barthélemy, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten, Åland samt Österrike.

Surf i övriga världen


I övriga världen så kostar roaming pengar som den alltid gjort. De flesta operatörerna erbjuder dock paket för att du som kund enklare skall ha koll på vad det kostar och ofta är det även billigare för dig. I vissa fall så får du ta del av dessa priser bara genom att aktivera surfen, i andra fall måste du köpa tjänsten i förväg. Köper du inte i förväg så kan du komma att debiteras per MB och då blir det snabbt dyrt.

För att veta vad som gäller så är det enklast att hålla koll på det prissms man får när man reser in i ett land. Står det att priserna är per MB så aktivera inte surfen förrän du köpt ett surfpaket. Ofta så kan du använda internet gratis på hotellet, kaféer och restauranger, passa då på att köpa ett surfpaket som passar dig.

Hur aktiverar man roaming?


Normalt så är roaming avstängt på telefoner. Så vill du starta roaming så behöver du gå in på ”Inställningar” > ”Mobilnät” och aktivera ”Dataroaming”, detta gäller för både iPhone och Androidtelefoner. Tänk på att stänga av roaming igen i slutet på din resa så du slipper få några överraskningar på din nästa resa som kanske går till övriga världen där kan vara dyrt.

Bästa operatörerna för surf i EU/ESS

Vi har valt ut ett av de billigaste alternativen och två av de bästa.

Hallon

Hos Hallon kan du surfa upptill 15 GB per månad i EU/ESS-länder helt gratis. När du surfar så dras det från din vanliga surf och om den är slut från din sparade surf eller extradata om du istället har sådan.

Se aktuella erbjudanden från Hallon här

Telenor

Hos Telenor kan du använda hela din månadssurf i EU/ESS-länder, USA, Schweiz, Turkiet, Andorra, Serbien, Montenegro, Thailand, Malaysia samt Burma (Myanmar) helt gratis. Väljer du det obegränsade abonnemanget med fri surf så är gränsen 100 GB/månad dock.

Se aktuella erbjudanden från Telenor här

Tre

Hos Tre kan du använda hela din månadssurf i EU/ESS-länder samt länderna Albanien, Argentina, Australien, Azerbajdzjan, Bangladesh, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Färöarna, Grönland, Guatemala, Hongkong, Indien, Indonesien, Israel, Japan, Kanada, Kenya, Kina, Macao, Malaysia, Mexico, Nicaragua, Nigeria, Nya Zeeland, Oman, Pakistan, Panama, Peru, Puerto Rico, Ryssland, San Marino, Saudiarabien, Schweiz, Singapore, Sri Lanka, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Turkiet, Ukraina, Uruguay, USA, Uzbekistan, Vietnam, Vitryssland och Zambia utan extra kostnad med tilläggstjänsten 3 Världen.

Väljer du det obegränsade abonnemanget hos Tre med fri surf så är gränsen 60 GB/månad dock. Tilläggstjänsten 3 Världen ingår gratis på alla nya mobilabonnemang hos Tre som är på minst 15 GB/mån.

Se aktuella erbjudanden från Tre här

Du kan jämföra mer här: Billigaste mobilabonnemang

Obegränsat bredband!

Köp Huawei B818

Kampanj! Skaffa det obegränsade bredbandet från Tre och bind dig i 24 månader för 399kr/mån så ingår en 4G-router och SF Kids i 12 månader.

Visa erbjudandet

Nya iPhones!

Köp Apple iPhone 12Äntligen är nya iPhone 12-serien här!

Bästa billigaste mobilabonnemanget

Gör vårt enkla test och få fram ett personligt resultat med det billigaste och bästa mobilabonnemanget för just dig.

Starta testet

Populäraste mobilerbjudanden

Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 1.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 999 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 2.

Apple iPhone 11 Pro Max från Telenor med fria samtal/sms och 3 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 3.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 5 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro

Plats 4.

Apple iPhone 11 Pro från Hallon med fria samtal/sms och 4 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 5.

Apple iPhone 11 Pro Max från Tre med fria samtal/sms och 15 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Topplistan ovan utgår från de mest beställda erbjudandena på sidan just nu.