Allt om bindningstider på mobilabonnemang

När du skaffar mobilabonnemang så kan du ofta välja att binda dig. Genom att göra det så får du rabatt på en mobil eller kanske en på köpet. Det kan även vara så att du får speciella extratjänster gratis till ditt abonnemang så som dubbel surf, roaming i flertalet länder etc.

I Sverige så är den maximala bindningstiden som är tillåten för privatpersoner 24 månader, däremot är det fullt tillåtet att t.ex. låta en delbetalning löpa över 36 månader. Många operatörer har dock valt att numera köra utan bindningstid på själva abonnemanget så i praktiken blir det då en ”räntefri” delbetalning på 24-36 månader på själva mobilen som du valt.

När du väljer att binda dig är det därför vanligt att kostnaden är uppdelad i 3 delar. Första delen är för själva abonnemanget, andra delen för ev. trafik (t.ex. samtal till utlandet) och sista delen är för själva hårdvaran, t.ex. mobilen.

Så när du binder dig så kan det se ut som så att du skall betala 395 kr/mån i 24 månader. Studerar man det i detalj så ser man då att t.ex. abonnemanget kostar 195 kr/mån och mobilen 200 kr/mån. Det innebär att när du väl passerat 24 månader så är mobilen avbetalad och din nya månadskostnad blir 195 kr/mån.

När kan man förlänga abonnemang?

Ifall du önskar att stanna hos samma operatör så är standard att du kan förlänga 3-6 månader före bindningstiden går ut. Vill du istället skaffa ett nytt mobilabonnemang hos en annan operatör så behöver du vänta tills bindningstiden gått ut.

Skulle du byta mobiloperatör så kan du hitta billiga mobiler på vår sida och enkelt jämföra erbjudanden. Mobilbranschen är föränderlig och på två år har det ofta hänt mycket och det bästa erbjudandet på mobilen du vill ha kan därför finnas hos en annan operatör.

Att byta operatör är enkelt

Att byta idag är enkelt även då alla mobiloperatörer i Sverige enligt lag måste erbjuda nummerflytt. Så du behöver bara hitta ett nytt erbjudande och beställa och då fylla i ditt nuvarande mobilnummer.

Den nya mobiloperatören sköter då allt åt dig, dvs flyttar ditt mobilnummer och avslutar ditt gamla mobilabonnemang utan att du ens behöver kontakta din gamla operatör. När ditt gamla abonnemang avslutas så får du en slutfaktura från din gamla operatör som består av de kostnader du dragit på dig samt en ev. extra månadsavgift som avser uppsägningstiden.

Uppsägningstiden på mobilabonnemang för privatpersoner får enligt lag inte vara mer än 1 månad för privatpersoner på abonnemang tecknade efter 2014. Många operatörer kör faktiskt helt utan uppsägningstid idag.

Kan man säga upp sitt bundna abonnemang i förväg?

Svaret är ja, men räkna med att det kan bli dyrt. Operatören har rätt att kräva att du då betalar allt i en klump. Så har du tecknat ett abonnemang på 24 månader med en mobil som kostar 395kr/mån och har 12 månader kvar så kan operatören krävs att du betalar 395*12 = 4740kr i ett bräde.

Det är därför vanligtvis bättre att behålla abonnemanget då själva abonnemanget ofta innehåller en surfpott och fria samtal/sms varje månad. Om du verkligen inte har någon användning av abonnemanget så kanske du kan överlåta det?

Är anledningen till att du vill säga upp ditt abonnemang i förväg för att du vill ha en ny mobil? En lösning kan då vara att teckna ett nytt mobilabonnemang med en mobil och därmed ha två abonnemang samtidigt.

Du kan då ta simkortet från din gamla mobil och sätta i den nya och har du ingen användning för det nya abonnemanget så kan du kanske låta någon annan använda det. Alternativt kan du välja det billigaste abonnemanget med mobilen du vill ha och låta det ligga i en låda. Men räkna på det i så fall så det inte blir onödigt dyrt för dig.

Du hittar de billigaste mobilerna med abonnemang här.