Så här minskar du din datatrafik

Men ganska enkla knep så kan du minska din dataförbrukning en hel del, vi ger dig tipsen som gör att du kan klara sig på en lägre surfmängd.

Använd trådlöst internet/Wlan/Wi-Fi så mycket det går för då räknas inte surfen från ditt abonnemang/kontantkort. Oftast så finns även Wi-Fi på arbetsplatser, restauranger, caféer, flygplatser och många publika ställen. Befinner du dig ofta på ett ställe längre perioder så undersök om Wi-Fi finns, skulle det bara komma upp låsta Wi-Fi så kan du alltid fråga om lösenordet. Många ställen har låsta Wi-Fi mer ger ut lösenordet till sina kunder/anställda ifall man frågar.

Skulle du inte ha Wi-Fi hemma utan bara med sladd så rekommenderar vi att du köper en trådlös router och kopplar in den. I princip vilken trådlös router som helst bör fungera så räkna med att inte behöva betala mer än max 300kr. Detta är ett mycket bättre alternativ än att köpa mer surf även om det kan kännas enkelt.

Så här minskar du datatrafiken på din iPhone/Android


På iPhone gå in Inställningar och välj Mobilnät, bläddra neråt. Där kan du se användning för aktuell period vilket är sedan senast du själv nollställde genom att trycka på "Nollställ statistik" längst ner på sidan. Det som är intressant här är dock alla appar på sidan, under appens namn så ser du nämligen datamängden appen har använt. I Android kan du få fram liknande information genom att välja "Data användning" under inställningarna.

När du vet vilka appar som drar mest datatrafik så vet du var du kan minska din datatrafik som mest. Många populära appar som Spotify och podcaster har inbyggda offline-lägen. Det innebär att du kan ladda ner en hel spellista eller podcast i förväg på Wi-Fi och sedan lyssna på den hur mycket du vill utan att använda någon datatrafik alls för lyssnandet. Så tips nr ett är att kolla om apparna som använder mest datatrafik har offline-lägen. Chansen är stor att du kommer bli förvånad över hur mycket datatrafik du faktiskt kan spara när du väl börjar använda offline-lägena. Dessutom behöver du aldrig mer störa dig på att musiken bryts för att täckningen plötsligt försvinner och liknande.

Tänk dock på att offline-lägena gör att du sparar stora mängder på din telefon vilket riskerar att fylla den snabbt om du sparar för mycket. På de flesta Android så kan man dock köpa till minneskort vilket är relativt billigt och en fantastisk kostnadsbesparning mot att köpa till surf istället.

På iPhone finns dock inte valet att köpa till minne, så tipset där är att helt enkelt välja en iPhone med mer minne från början när man köper den. Har man redan köpt en iPhone så får man spara ner mindre mängder offline. Har man en stor spellista på Spotify så kan man göra en lite mindre och spara den istället på sin iPhone. Något annat som snabbt tar väldigt mycket plats på iPhone är bilder. Så ett tips är att rensa dessa och föra över de till datorn. Bästa sättet för det är att använda sladden som följde med, men vill man göra det lättare för sig så kan man från sin telefon mejla bilder till sig själv och när man gjort det så kan man radera bilderna.

Obegränsat bredband!

Köp Huawei B818

Kampanj! Skaffa det obegränsade bredbandet från Tre och bind dig i 24 månader för 399kr/mån så ingår en 4G-router och SF Kids i 12 månader.

Visa erbjudandet

Nya iPhones!

Köp Apple iPhone 12Äntligen är nya iPhone 12-serien här!

Bästa billigaste mobilabonnemanget

Gör vårt enkla test och få fram ett personligt resultat med det billigaste och bästa mobilabonnemanget för just dig.

Starta testet

Populäraste mobilerbjudanden

Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 1.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 999 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 2.

Apple iPhone 11 Pro Max från Telenor med fria samtal/sms och 3 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 3.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 5 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro

Plats 4.

Apple iPhone 11 Pro från Hallon med fria samtal/sms och 4 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 5.

Apple iPhone 11 Pro Max från Tre med fria samtal/sms och 15 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Topplistan ovan utgår från de mest beställda erbjudandena på sidan just nu.