Detta är bästa mobiloperatören i Göteborg

Att välja mobiloperatör är inte alltid lätt. Vi har testat mobiloperatörerna i Göteborg och rankat de efter vår upplevelse. Se vilken operatör som är bäst i Göteborg!

Detta testet gjordes mellan April till Oktober 2014 och till vår hjälp hade vi en och samma iPhone 5S som klarar både 2G/3G och 4G. Vi testade samtliga operatörer minst ca 2 månader.

Då vi befinner oss i Göteborg så har vi testat nätet här, och ja vi är medvetna att denna recension inte hjälper dig utanför Göteborg allt för mycket men den kan ändå ge ett hum om hur operatörerna skulle kunna vara i allmänhet. Testerna utfördes i dessa mobilnät: Tre, Telia samt Telenor. Då de olika operatörerna delar nät, se faktarutan på denna sida, så kan man säga att vi på så vis har testat alla olika mobilnät i Göteborg. Alla SIM-kort som användes hade obegränsad hastighet.

Testet har gått till på så vis att vi använt en operatör i ca 2 månader åt gången från och med April 2014 och därefter dragit allmänna slutsatsar om hur operatören känns och om hur täckningen och hastigheten i allmänhet känns. Detta för att göra testet så enkelt som möjligt att förstå. Visst hade vi kunnat mäta massa tekniska siffror, men det i praktiken innebär ju inte så mycket och mycket variationer förekommer.

Då det är svårt att täcka in hela Göteborg så har de områdena som ofta besökts varit platser som och omkring Eriksberg, Sannegården, Lindholmen, Kyrkbyn, Eketrägatan, Wieselgrensplatsen, Backaplan, Ringön, Brunnsbo, Backa, Inom vallgraven, Nordstan, Centralstationen, Gårda, Kungsportsavenyn, Heden, Korsvägen, Haga, Masthugget, Järntorget, Linne och Västra Frölunda.

Tre/Hallons nät i Göteborg


Vi började med Tre och skall vi vara uppriktiga så hade vi kört med denna operatören under de senaste två åren. Den största skillnaden senaste tiden hos Tre var enligt oss att 4G dök upp allt oftare. Det började med höga hastigheter runt vintern 2012/2013 och med tiden så har hastigheterna sjunkit ner mot 20-40 Mbit, det i och med att allt fler skaffat 4G-mobiler och modem med största sannolikhet. I samband med detta så upplever vi dock att 3G-nätet har fått snabbare hastigheter och hastigheter mellan 15-25 Mbit har känts rätt vanliga.

När det kommer täckning så finner vi att Tre erbjuder god täckning generellt sätt och mycket god i utomhusmiljöer. Något som Tre dock har problem med är täckning inomhus och i viss del tunnlar. Vid tester så konstaterade vi att samtal bryts när man passerar Gnistängstunneln. Vi har även konstaterat att täckningen på ICA Sannegården är obefintlig samt dålig i Willys Wieselgrensplatsen. Ett annat område i Göteborg där Tre har stora problem är Brunnsbo-Backa, täckningen är väldigt varierande och vi upplevde att väldigt många samtal bröts. Inomhus i Brunnsbo-Backa så saknas tyvärr täckning på flera ställen.

Vårt betyg för Tres nät blir 3/5.
För att motivera det betyget så måste vi poängtera att trots svagheterna ovan så är nätet både snabbt och stabilt. Visserligen saknas täckning i vissa områden framförallt inomhus, men då Tre generellt håller lägre pris så får man trots allt se som att det kompenserar det hela en del.

Telia/Halebops nät i Göteborg


Nästa operatör ut i testet var Telia och deras nät testade vi under Juni-Augusti 2014. Då vi inte hade testat operatören på flera år så skulle det bli spännande att se om Telia levde upp till sitt rykte om att ha bäst täckning. Så vi stoppade in SIM-kortet och körde igång. Till en början så tyckte vi att det fungerade bra och körde på.

En intressant aspekt när man har en smartphone är som sagt datahastigheter och vi körde bredbandskollen ofta och på många ställen. Det vi kan konstatera är att när man har 4G så är Telias nät väldigt snabbt och hastigheter uppemot 80 Mbit uppmättes. Snittet för 4G skulle vi bedöma till runt 30-50 Mbit vilket är väldigt bra.

Den stora besvikelsen med Telia är dock när man hamnar på 3G och 2G-nätet vilken man gör rätt ofta när man beger sig inomhus. 3G-hastigheterna varierar väldigt och vi skulle bedöma att vi allt som ofta hamnade i spannet 5-15 Mbit. Sedan har vi det värsta för dig som har en smartphone, 2G. 2G/Edge innebär en hastighet på runt 0,1 Mbit vilket gör att surf går toksegt. Och problemet är att man hamnar för ofta på 2G-nätet, speciellt upplevde vi mycket problem inomhus kring Järntorget och Masthugget. Vi upplevde även en del 2G utomhus i norra Backa vilket var frustrerande.

Vårt betyg för Telias nät blir 2/5.
De erbjuder perfekt täckning mer eller mindre i Göteborg men till ett allt för högt pris. Med högt pris menar vi dels priset, men även att vi i relation till priset hade förväntat oss ett betydligt vassare 3G-nät och bättre utbyggt 4G som även fungerar inomhus i större utsträckning.

Telenor/Vimlas nät i Göteborg


Sist ut i testet blev Telenors nät, ett nät som vi testade senast för ca 3 år sedan. Minnena från då var att de erbjöd bra 3G-täckning och man sällan hamnade på 2G, någon 4G hade vi inte tillgång till då. Men för att återgå till detta test så satte vi i det nya SIM-kortet och gav oss ut för att testa under ca 2 månader.

Precis som innan så körde vi igång bredbandskollen och började mäta. Det som är intressant med Telenor är att deras 4G-nät upplevs som extremt utbyggt i Göteborg, men efter lite forskande i det hela så verkar det som att Telenor i större utsträckning blandar mobilfrekvenser än de andra operatörerna. Det gör att Telenor får betydligt bättre 4G-täckning men på bekostnad av hastighet. Just hastigheten med Telenor skulle vi säga varierar mycket och hastigheten hamnar ofta mellan 10-30 Mbit. Samtidigt så uppmätte vi våra rekordhastigheter i Telenors nät i detta test, 83Mbit både i Brunnsbo samt inne i Nordstans galleria.

3G-nätet har vi inte sett mycket av då 4G-täckningen är så god, så en del tester har vi fått inaktivera 4G för och då har allt ofta 3G-nätet dykt upp med full styrka. Hastigheterna på 3G-nätet upplever vi som mycket goda och vi skulle bedöma att snittet ligger på runt 15-25 Mbit. Så det finns en hel del fall där faktiskt 3G-nätet förmodligen är snabbare än 4G-nätet. Dock skall man tänka på att laddningstiden (pingen) på 4G är ofta 10-25 millisekunder till skillnad från 3G som ofta har minst den dubbla. Så även om hastigheten på 4G är lite lägre än på 3G så kan den upplevas som snabbare på 4G vid surf.

Så hur är täckningen med Telenors nät kan man fråga sig, kort och gott så har vi inte råkat ut en enda gång för att den har försvunnit. Att över huvud taget hamna på 2G bedömer vi som ovanligt. Vi kan bara minnas ett tillfälle och det var inomhus mellan Järntorget och Masthugget. Överlag så är det 4G-nätet man hamnar i och annars 3G-nätet.

Vårt betyg för Telenors nät blir 4/5.
Vi upplevde täckning överallt där vi testade i Göteborg och till vår stora belåtenhet ofta i 4G-nätet och ibland i 3G-nätet. Att det även finns ett 2G-nät var något vi nästan inte märkte av, men det i sig är en trygghet. Det enda vi faktiskt kan dra av på betyget för är att Telenors 4G-nät håller lägre hastigheter än konkurrenternas.

Slutsats


Vi har testat samtliga vanliga mobilnät i flera områden av Göteborg och när det kommer till täckning över huvud taget för samtal och sms så skulle vi bedöma Telia, Tele2 och Telenor som helt likvärdiga. Tre hamnar tyvärr lite på efterkälken.

Nästa punkt som vi anser är viktigare att fokusera på och där det finns skillnader är surfupplevelsen och här förekommer det en del variationer. I Göteborg på de ställen vi testat så skulle vi ranka näten enligt följande.

Bästa operatörerna i Göteborg  • 1. Telenor / Vimla (Bäst)

  • 2. Tre / Hallon

  • 3. Tele 2 / Comviq

  • 4. Telia / Halebop


Tele 2 använder samma 2G/4G-nät som Telenor samt samma 3G-nät som Telia.

Vilken operatör bör du välja?


Det bästa är givetvis om du även kan testa lite själv då det kan variera en del där du vistas mest. Men annars så skulle vi rekommendera dig att välja operatör enligt följande beroende på scenario.

Om du behöver en ny mobil


Om du behöver en ny telefon så borde Tre eller Comviq vara bästa alternativet då de brukar vara billigast om man tecknar abonnemang på 24 månader och väljer en telefon. Om du prioriterar surfupplevelse så bör du i första hand kolla på Tre, om täckning är viktigare så kolla på Comviq.

Om du bara behöver ett mobilabonnemang


Bästa valet för dig är då att välja Vimla som ägs av Telenor och använder deras nät. Om du surfar mycket och täckningen är mindre viktig för dig så är Hallon bäst då du får mer datatrafik för pengarna.

Hoppa till: Billigaste mobilabonnemang

Obegränsat bredband!

Köp Huawei B818

Kampanj! Skaffa det obegränsade bredbandet från Tre och bind dig i 24 månader för 399kr/mån så ingår en 4G-router och SF Kids i 12 månader.

Visa erbjudandet

Nya iPhones!

Köp Apple iPhone 12Äntligen är nya iPhone 12-serien här!

Bästa billigaste mobilabonnemanget

Gör vårt enkla test och få fram ett personligt resultat med det billigaste och bästa mobilabonnemanget för just dig.

Starta testet

Populäraste mobilerbjudanden

Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 1.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 999 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 2.

Apple iPhone 11 Pro Max från Telenor med fria samtal/sms och 3 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 3.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 5 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro

Plats 4.

Apple iPhone 11 Pro från Hallon med fria samtal/sms och 4 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 5.

Apple iPhone 11 Pro Max från Tre med fria samtal/sms och 15 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Topplistan ovan utgår från de mest beställda erbjudandena på sidan just nu.