Billigaste fastpris

Guiden till bästa och billigaste mobilabonnemanget!

Vimla recension

Hoppa till: Vimla-erbjudanden Mars 2019 / Frågor och svar

Vimla är en relativt ny operatör på den svenska marknaden med intressanta priser och därför har vi valt att testa Vimla. Testet har genomförts på så vis att Vimla har använts som operatör under en längre tid.

Först och främst så är Vimla inget dotterbolag till Telenor, utan en del av Telenor och har därmed samma goda täckning som Telenor. Sedan ett par år tillbaka så delar man och bygger 2G och 4G-nät med Tele2/Comviq. 3G-nät har man eget i storstäderna samtidigt som man utanför storstäderna delar med Tre.

Våra tester som framförallt skett i Göteborgsområdet visar på att Vimlas nät helt klart håller toppklass och allt annat än 4G är mycket ovanligt på vår iPhone. Under samtal hoppar dock telefonen generellt till 3G vilket gör att man kan fortsätta surfa i bakgrunden av ett samtal vilket är väldigt trevligt. Anledningen att den hoppar till 3G beror på att samtal över 4G-nätet ännu inte stöds hos Vimla.

Bästa sättet att skaffa Vimla är att göra det via en kampanj som man kan hitta här t.ex. En sak som är bra med Vimla är surf man inte använder upp sparas, som mest kan man spara ihop 100 GB.

Det innebär att sparar du ihop mycket surf så kan du på sikt sänka dina kostnader genom att ändra till ett billigare abonnemang ifall du ser att du inte hinner använda upp allt du får varje månad. Tänk dock på att du kan spara oanvänd surf i max 12 månader, så t.ex. surf som blivit över i april 2018 gäller till april 2019, surf som blivit över i maj 2018 till maj 2019 osv. Positivt med Vimla är även att du kan välja att betala med betalkort, faktura (ingen fakturaavgift) eller autogiro.

När man väl är kund hos Vimla så finns ”Mitt Vimla”. Det är en sida där du kan logga in och t.ex. se vad din nästa betalning kommer att vara på eller hur mycket surf du har kvar. Tänk dock på att surfen uppdateras endast en gång per dygn och det på natten. Du ser även trafikspecifikation så du i detalj kan se vilka du ringt, messat och hur mycket surf du använt varje dag. Du kan även på "Mitt Vimla" själv ändra abonnemangsform och hur mycket surf du vill ha varje månad. Uppgraderar du så slår förändringen igenom direkt, nedgraderar du så gäller den från nästa månad.

Utöver Mitt Vimla så finns en numera en app till iPhone samt Android-telefoner. I appen kan du göra samma saker som på Mitt Vimla men du hittar även fina grafer över din användning samt snabbt och enkelt kan göra inställningar på ditt mobilabonnemang såsom att stänga av och sätta på telefonsvararen/röstbrevlådan.

På ”Mitt Vimla” hittar du även en annan unik sak med Vimla och det är att du kan tipsa vänner om Vimla och därmed få rabatt på din månadsavgift. Det fungerar som så att du får en speciell adress som du kan skicka vidare till dina vänner eller t.ex. dela på facebook. Det finns ingen gräns på hur många du kan värva vilket innebär att du faktiskt om du är duktig kan komma ner till 0kr i månadsavgift.

Ytterligare än unik sak med Vimla är att de har ett forum där alla är välkomna att dela med sig av idéer, rapportera buggar och i allmänhet diskutera om Vimla och annat passande. Som ett exempel så är deras ”spara oanvänd data och surf tills du använt upp det” resultatet av en idé som kom upp i deras forum. Så att skicka in idéer lönar sig!

Något annat som är bra att tänka på när det gäller Vimla är deras kostnadskontroll. När man beställer ett abonnemang så får man frågan ifall man vill tillåta betalsamtal/utlandssamtal. Detta kan man sedan ändra på Mitt Vimla när man vill. Men det viktiga att tänka på är att ifall man väljer nej så kommer telefonen inte att fungera utomlands, då får man bara ”ingen service”! Fördelen med att välja nej är dock att man vet att räkningen aldrig kan bli högre än den valda månadsavgiften, så vill man låta sina barn ha abonnemang så är detta en väldigt bra funktion.

Den 15:e juni 2017 så införde Vimla även fri roaming inom EU med mycket generösa villkor. När man är i ett EU-land så kan man ringa/messa utan extra kostnad inom landet samt till Sverige. När det kommer till surf så kan man surfa upptill 10 GB/mån och surfen dras då från den vanliga månadspotten i första hand och därefter från sparad och extrasurf. Det gör att man med t.ex. 6 GB-abonnemanget även utomlands i EU kan surfa 10 GB/mån om man har sparad eller extrasurf.

Något annat att tänka på är Vimla endast erbjuder support via chatt, e-post och deras forum under arbetstider. Detta i sig är generellt inget problem då det nästan alltid går att få hjälp på deras forum av andra medlemmar. De gånger man kontaktar supporten då forumet inte räcker till så är alltid bemötandet på topp och de ser verkligen till att lösa ärendet och följa upp det. Så även om supporten blir lite mer begränsad då man inte kan ringa in så känns den både effektivare och snabbare på många sätt på att faktiskt lösa de problem som uppstår.

Så är Vimla bra eller dåligt?

Efter att ha använt Vimla i snart 4 år så kan jag konstatera att Vimla är lite av drömoperatören. Man kan dela med sig av sina ideér och få feedback på de. Själva mobilnätet är stabilt och driftsäkerheten känns på topp. Har man familj/barn så kan man även få rabatt genom att man värvar sig själv (vilket är fullt tillåtet) och därmed få familjerabatt på de redan förmånliga priserna.

Så för att sammanfatta det så är Vimla ett mycket bra val! Och med Vimlas nya plattform som är på gång så ser det ännu mer lovande ut. Däremot så bör du läsa igenom vårt test av Hallon innan du gör ditt val. Hallon är väldigt lika Vimla och det som skiljer främst är att Vimla har något bättre täckning och villkor enligt oss, medan Hallon i vissa fall kan vara billigare.

Vårt slutliga betyg blir 8/10.

Vimla-erbjudanden Mars 2019

Beställ idag, resten av Mars betalar du inget för.

Vimla abonnemang

Surf Samtal SMS Välj erbjudande
2GB Fria Fria 100kr/mån
6GB Fria Fria 160kr/mån
15GB Fria Fria 210kr/mån
50GB Fria Fria 320kr/mån

Om du uppfyller kraven nedan så kan du även ta del av Vimlas specialpriser.

Student, under 18 år eller 55 år och äldre

Surf Samtal SMS Välj erbjudande
6GB Fria Fria 100kr/mån
10GB Fria Fria 150kr/mån
25GB Fria Fria 200kr/mån

> Ta del av kampanjen och läs mer genom att trycka här.

Frågor och svar om Vimla

Vimla abonnemang - Innan du skaffat

Här hittar du frågor och svar som främst rör Vimlas mobilabonnemang och kan vara till hjälp för dig som funderar på att skaffa Vimla, en liten wiki eller FAQ helt enkelt.

Är Vimla bra eller dåligt?

Som vi konstaterar i recensionen ovan så är Vimla lite av en drömoperatör. Priserna är låga och täckning och support riktigt bra. Vi gav Vimla därför ett riktigt högt betyg.

Att vi är inne på rätt spår visas även då Vimla faktiskt blev utsedda till årets operatör under Telekomgalan och kollar man på åsikter hos Trustpilot så ser det riktigt bra ut. Så kort och gott, Vimla är ett extremt bra val!

Hur kan man kontakta Vimla?

Om du har problem och behöver hjälp kan du kontakta kundtjänst genom chatt eller mejla [email protected] Du kan även skriva i deras forum och få hjälp med allmänna frågor av andra som har Vimla.

Har Vimla en app?

Ja, det finns en app för både Android och iOS. I appen kan du hålla koll på saldo och få svar på frågor som "hur mycket surf har jag kvar". Du kan även göra olika inställningar för ditt nummer och uppgradera din surf vilket då sker direkt, nedgraderar du surfen så gäller den nya surfmängden från nästa månadsskifte.

Vilka betalsätt har Vimla?

Vimla har faktura via e-post, kortbetalning genom Mastercard och Visa samt autogiro via Klarna. När du beställer så får du vanligtvis faktura via e-post automatiskt. Du kan ändra detta till kortbetalning eller autogiro genom att logga in på Vimlas app eller Mitt Vimla. Lägre fram så kommer även e-faktura att erbjudas, arbetet med det är påbörjat.

Vilket nät använder Vimla?

Vimla är en del av Telenor och använder sig av samma mobilnät och har samma täckning därmed. Se Vimlas täckningskarta.

Har Vimla bredband?

Vimla erbjuder inte mobilt bredband, däremot så kan du använda ditt SIM-kort i en 4G-router eller 4G-sticka, men det är sällan prisvärt då du har samtal/mess som du då inte kan använda. Du kan hitta andra leverantörer som erbjuder mobilt bredband här.

Har Vimla abonnemang för barn eller ungdom?

Ja och barn-abonnemangen är ruskigt prisvärda. Det fungerar som så att du kryssar i "under 18 år" när du beställer och därefter fyller du i ditt barns personnummer under 18 år. Därefter får du även fylla i ditt personnummer då själva ansvaret för abonnemanget behöver ligga på någon som är myndig. Ungdomsabonnemang finns inte riktigt, däremot finns ett studenterbjudande men då måste du vara student och vara ansluten till Mecenat. Se studentpriser, under 18 år och över 55 år-priser.

Har Vimla bindningstid och uppsägningstid?

Nej, Vimla tror inte på att låsa in folk och har varken bindningstid eller uppsägningstid på sina abonnemang.

Kan man köpa Vimla i en butik eller affär?

Nej, för att Vimla skall hålla så låga priser som de gör så säljs mobilabonnemangen endast online via Vimlas hemsida. Det är därför inte möjligt att köpa Vimla via återförsäljare. Detta i sig är bra då du hittar bästa pris på Vimlas hemsida och samtidigt slipper riskera att bli lurad.

Har Vimla en webbutik? Kan man köpa mobil hos Vimla?

Det kan man väl säga, dock säljs endast mobilabonnemang i den. Beställer du ett abonnemang så får du leverans till din brevlåda med leveranstid 2-3 arbetsdagar normalt. Men vill du ha en mobiltelefon så får du köpa den separat. Det i sig är bra då du slipper bindningstid och ofta faktiskt kan spara pengar på det. Nackdelen är dock att det kan bli en stor kostnad i början. Hitta: Erbjudanden på mobiler kontant.

Fungerar operatörslåsta mobiler med Vimla?

Är den låst till Telenor så fungerar den vanligtvis med Vimla, annars behöver du kontakta operatören telefonen köptes via för att den skall bli upplåst. Detta är i de flesta fall gratis.

Hur fungerar nummerflytt och att flytta nummer?

När du beställer hos Vimla och skall välja nummer, och vill behålla nummer, så fyller du i ditt nummer under "flytta befintligt nummer" och får då upp ett datum för nummerflytt. När du sedan beställt så kommer Vimla att göra en portering (föra över ditt nummer) på det valda datumet och avsluta ditt gamla abonnemang hos din gamla operatör automatiskt på det datumet. Så du behöver faktiskt inte ens kontakta din gamla operatör om du skall flytta ditt nummer till Vimla. Vimla sköter allt åt dig.

Fungerar Apple Watch hos Vimla?

I nuläget så fungerar inte Apple Watch med Vimla då Vimla inte erbjuder esim. Vimla jobbar dock på en ny plattform, Vimla 2.0. När denna är klar och lanserad fullt ut så är det möjligt att vi får se e-sim, men för detta finns ingen tidsplan.

Finns VoLTE eller Wifi-samtal hos Vimla?

Nej, just nu så har inte Vimla VoLTE eller Wifi-samtal och det är inget vi lär få se innan den nya plattformen har lanserats tror vi. HD voice däremot finns på Vimla 1.0 som den gamla plattformen kallas.

Kan man få ett guldnummer hos Vimla?

Ja, när du beställer hos Vimla och kommer till delen med att välja nummer så kan du trycka på "Jag letar efter ett speciellt nummer". Du får då upp en ruta, fyll i t.ex. 555 så får du upp nummmer som innehåller 555. Tänk på att du endast kan söka efter nya nummer 5 gånger och därefter måste vänta 10 minuter, så var inte allt för kräsen.

Kan man dela surf hos Vimla?

Nej, surfen du har är din egen, du kan inte ge bort surf eller liknande därav.

Kan man spara surf hos Vimla?

Ja, och detta är något av det bästa med Vimla. Totalt kan du spara 100 GB i 12 månader och oavsett om du nedgraderar eller uppgraderar din surfmängd så behåller du din sparade pott med data. Tänk på att du inte kan spara surf om du uppgraderar till Vimlas 100 GB-abonnemang (som endast finns tillgängligt först när du är kund).

Kan man använda surfen i EU?

Ja, du kan använda upptill 10 GB data utomlands per månad inom EU/ESS utan extra kostnad. Surfen som används är din vanliga månadsmängd, sparad surf eller extradata. Perfekt om du skall till Cypern, Grekland, Norge, Danmark eller annat EU/ESS-land. Tänk dock på att du måste slå på dataroaming för att surfen skall fungera i EU, tänk även på att slå av den sedan då surf utanför eu kostar pengar. Givetvis kan du även ringa till Sverige och svara i telefonen utan exta kostnad inom EU/ESS.

Har Vimla abonnemang för familjer?

Nja, man har inget speciellt abonnemang för familjer. Däremot så kan du värva dina familjemedlemmar via din personliga tipslänk efter att du skaffat Vimla, vilket ger en månadrabatt på 10kr/mån.

Har Vimla abonnemang för företag?

Nej, Vimla erbjuder endast abonnemang privat. Har du en enskild firma så kan du dock skaffa Vimla och kontakta de för att få en faktura med moms varje månad, men då är abonnemanget skrivet på dig personligen. Annars hoppa till sidan med: Företagsabonnemang.

Vimla vs Hallon?

Skall man skaffa Vimla eller Hallon. Detta är i särklass den vanligaste frågan vi får. Och vi tycker faktiskt båda är bra alternativ och vårt råd är därför testa med Vimla eller Hallon och då ingen av dessa har bindningstid eller uppsägningstid så är det bara att byta till den andre om man inte är nöjd. De skillnader vi upplever är att Vimla har något bättre villkor och täckning medan Hallon är något billigare i vissa fall.

Vimla vs Fello?

Vimla eller Fello då? Vimla är generellt billigare och har ett bra mobilnät enligt oss. Fello däremot använder sig av Telias mobilnät, dock med begränsad maxhastighet. Så vår rekommendation blir att börja med Vimla och skulle du inte vara nöjd så kan du enkelt byta vidare.

Vimla vs Comviq?

Vimla eller Comviq är en annan fråga. Kort och gott så är Vimla ofta billigare samt att du kan spara surf, vilket inte går hos Comviq. Dessutom använder Vimla och Comviq samma 2G och 4G-nät så täckningen blir ju även den samma. Så vi rekommenderar att du testar Vimla.

Vimla vs Telia?

Vimla eller Telia då? Vimla är rejält billigare än Telia och därför så tycker vi det är ett självklart val att välja Vimla. Enda anledningen att välja Telia är om Vimla inte skulle ha täckning där man bor, men det är ju extremt ovanligt då Vimla har riktigt bra täckning, se Vimlas täckningskarta.

Vimla vs Tele2?

Vimla eller Tele2 är en annan fråga. Svaret blir det samma som med Telia. Vimla är betydligt billigare och i fallet med Tele2 eller Comviq så är faktiskt saken den att Vimla, Tele2, Comviq och för den delen Telenor använder alla fyra samma 2G och 4G-nät, dvs samma GSM och LTE-nät används. Så täckningen på 2G/4G blir den samma, men priset lägre genom Vimla.

Vimla vs Telenor?

Vimla är en del av Telenor så har du Telenor sedan innan så kommer du ha samma täckning och samma hastighet i mobilnätet. Så att byta till Vimla från Telenor anser vi är ett bra tips om du vill spara pengar.

Vimla hastighet?

Vimla har ingen begräsning på hastigheten. Dvs hastighet blir beroende på mobilmasterna i ditt område, din utrustning och hur många som använder masten samtidigt. Vi har själva mätt upp en topphastighet med Vimla på 227 Mbit/s genom appen bredbandskollen. Samtidigt vill vi poängtera att det är en topphastighet, normal hastighet skulle vi bedöma till 30-60 Mbit på 4G-nätet i tätbegyggda områden men då är variationen stor var man befinner sig.

Om du upplever att Vimla är långsamt så kan det bero på att många använder sig av masten i din närhet. Testa gärna då på en annan plats om se om det blir bättre. Tänk även på att vilken mobil du använder är extremt avgörande. Toppmodeller som iPhone XS och Galaxy S9 kan ofta koppla upp sig på flera frekvenser/master samtidigt och därmed få högre hastigheter än vanliga billigare och äldre telefoner. Så har du låg hastighet så kan även en ny mobil hjälpa.

Vilka är Vimlas priser utomlands?

Vimla erbjuder förmånliga utlandspriser och speciellt så gillar vi att de har dygnstaxa på surf i hela världen. Priserna varierar dock per land och inom EU/EES ingår det utan extra kostnad upptill 10GB/mån. Se alla: Vimlas kostnader utomlands

Vimla abonnemang - Efter du skaffat

Dessa frågor och svar är främst till hjälp för dig som redan har Vimla.

Vilka APN-inställningar har Vimla?

För att kunna använda surf och MMS så behöver du ställa in åtkomstpunkt eller APN. Normalt görs detta automatiskt, men har du en importerad telefon, t.ex. OnePlus så kan detta behöva göras manuellt. Så här är inställningarna:

  • APN: services.telenor.se

  • FÖR MMS:
  • APN: services.telenor.se
  • MMS center: http://mms
  • MMS proxy: 172.30.253.241
  • MMS port: 8799

Övrigt kan vanligtvis lämnas blankt.

Har du nya beta-plattformen så är inställningarna:

  • APN: internet

  • FÖR MMS:
  • APN: mms
  • MMS center: http://mms.media

Kan man använda simkortet i en router?

Ja, det fungerar! Däremot kan du behöva APN-inställningarna ovan.

Hur stänger man av mobilsvar?

För att enklast stänga av telefonsvararen gör en inloggning på Mitt Vimla eller appen och gå till inställningar och stäng av "röstbrevlåda".

Var hittar man sin pukkod?

Den står på plastkortet som du fick med simkortet. Annars så finns den i appen och Mitt Vimla under inställningar.

Kan man pausa sitt abonnemang?

Ja, för att göra det logga in på Mitt Vimla eller appen och välj inställningar så hittar du "Pausa Abonnemang".

Hur kan man ändra till student abonnemang?

Ja, kontakta kundtjänst så hjälper de dig att ändra.

Hur kan man överlåta ett abonnemang?

Kontakta kundtjänst så skapar de en digital fullmakt som ni båda sedan skriver under med mobilt bankid.

Var hittar man Vimla driftinformation?

Driftstörningar är väldigt ovanliga då Vimla har tillgång till 2G, 3G och 4G-nätet. Normalt sätt så hanterar mobilen detta automatiskt genom att välja ett nät som fungerar, men fungerar inte det så testa sök nät manuellt. Men annars kolla Vimlas driftstatus.

Vad kan man göra om man har ingen täckning eller dålig täckning?

Först och främst kolla täckningskartan, ibland kan det ju vara så att det faktiskt inte finns täckning. Om det skall finnas täckning där du vistas så rekommenderar vi att du skaffar en mobil som fungerar med 2G, 3G och 4G. Olika mobilnät når fram olika bra genom terrängen därför ökar dina möjligheter till bra täckning om telefonen stöder så många nättyper som möjligt.

Om din telefon stöder 2G/3G/4G men ändå har dålig täckning så testa att ta ut ditt SIM-kort och sätt i en annan mobil och se om det blir bättre. Om ja, så kan det vara något fel på din mobil. Om nej, så kan det vara värt att beställa ett nytt SIM-kort och testa. Om täckningen fortfarande är dålig så rekommenderar vi att du kontaktar kundtjänst så kan de kan felsöka.

Hur aktiverar man ett SIM hos Vimla?

Normalt sätt så är SIM du får från Vimla aktiverade när du beställer. Men om du byter SIM eller liknande så kan du behöva aktivera det och då behöver du kontakta kundtjänst.

Hur beställer man ett nytt simkort hos Vimla?

Logga in på Mitt Vimla eller appen och gå till Inställningar och tryck på knappen Beställ vid "Beställ nytt SIM-kort". Du får då ett trippel-SIM som du bryter loss så det passar just din mobil.

Kan man byta nummer hos Vimla?

Ja, men du måste du kontakta kundtjänst för hjälp.

Finns dolt nummer hos Vimla?

Ja, du kan aktivera det i din mobils inställningar. På iPhone går du in på Inställningar > Telefon > "Visa mitt nummer" och ändrar det. Stänger du av det så visas inte ditt nummer när du ringer.

Hur kan man tipsa om Vimla?

När du blir kund så kan du på Mitt Vimla eller appen hitta en tipslänk. Bjud in genom den så får ni båda 10kr/månadsrabatt. Perfekt om du och din kompis vill ha lite återbäring i form av rabatt.

Hur säger man upp Vimla?

Är du missnöjd med Vimla och vill göra en uppsägning så kan du säga upp på Mitt Vimla eller i appen. Vill du däremot flytta ditt nummer så kan du leta upp en ny billig mobiloperatör och fylla i när du beställer att ditt nummer skall flyttas. Då sköter nya operatören uppsägningen av ditt gamla abonnemang. Har du precis skaffat Vimla så kan du använda din ångerrätt genom att kontakta kundtjänst.

Kan man köpa extra surf?

Ja du kan köpa surf, 1 GB kostar 45kr. Att köpa mer surf är ofta en dålig affär dock. Så om det händer ofta så bör du nog ändra surf på ditt abonnemang eller undersöka alternativen, se vår lista med billiga mobilabonnemang.

Finns unlimited eller obegränsad surf hos Vimla?

Nej, det närmaste som finns är 100 GB och detta kan du först uppgradera till när du skaffat Vimla, 50 GB är det högsta du kan välja när du beställer. Om inte det duger så se: Mobilabonnemang med fri surf.

Finns Vimla datakort eller extra sim?

Nej, dessvärre kan man inte få extrasim eller tvillingkort hos Wimla. Man gjorde för något år sedan ett betatest med det, men därefter lade man projektet på is. Så ett mobilt bredband kanske kan vara ett alternativ istället för dubbla simkort?

Måste man byta simkort för nya plattformen?

Ja, det är ett krav från Vimla för att ta del av nya plattformen och de nya tjänsterna som Filter (vilket är en app där du kan blockera oönskade samtal).

Vimla kontant

Här hittar du frågor och svar som främst rör Vimlas kontantkort.

Finns det Vimla kontantkort?

Nej, så denna sektion blev kort. Så som abonnemangen fungerar så är kontantkort onödiga. En av de främsta fördelarna med kontantkort är att man alltid vet vad kostnaden är. Genom att stänga av Utlands-/betalsamtal på Mitt Vimla eller appen så uppnår du samma resultat. Dvs räkningen blir aldrig mer än månadskostnaden och därför anser vi abonnemanget faktiskt fungerar bättre än ett kontantkort då det blir smidigare för dig själv och t.ex. ditt barn.

Mer om Vimla

Läs mer om Vimla och se deras erbjudanden här!