Billigaste fastpris

Guiden till bästa och billigaste mobilabonnemanget!

Recension av Vimla

Uppdaterad: 2018-06-20

Vimla är en relativt ny operatör på den svenska marknaden med intressanta priser och därför har vi valt att testa Vimla. Testet har genomförts på så vis att Vimla har använts som operatör under en längre tid.

Vimla är en dotteroperatören till Telenor och har därmed samma goda täckning som Telenor. Sedan ett par år tillbaka så delar man och bygger 2G och 4G-nät med Tele2/Comviq. 3G-nät har man eget i storstäderna samtidigt som man utanför storstäderna delar med Tre.

Våra tester som framförallt skett i Göteborgsområdet visar på att Vimlas nät helt klart håller toppklass och allt annat än 4G är mycket ovanligt på vår iPhone. Under samtal hoppar dock telefonen generellt till 3G vilket gör att man kan fortsätta surfa i bakgrunden av ett samtal vilket är väldigt trevligt. Anledningen att den hoppar till 3G beror på att samtal över 4G-nätet ännu inte stöds i Sverige.

Bästa sättet att skaffa Vimla är att göra det via en kampanj som man kan hitta här t.ex. Då får man generellt en riktigt bra startrabatt samt en startpott på 20 GB surf utöver den månadskvoten man väljer. En sak som är bra med Vimla är surf man inte använder upp sparas, som mest kan man spara ihop 100 GB.

Det innebär att sparar du ihop mycket surf så kan du på sikt sänka dina kostnader genom att ändra till ett billigare abonnemang ifall du ser att du inte hinner använda upp allt du får varje månad. Tänk dock på att du kan spara oanvänd surf i max 12 månader, så t.ex. surf som blivit över i april 2018 gäller till april 2019, surf som blivit över i maj 2018 till maj 2019 osv. Positivt med Vimla är även att du kan välja att betala med betalkort, faktura (ingen fakturaavgift) eller autogiro.

När man väl är kund hos Vimla så finns ”Mitt Vimla”. Det är en sida där du kan logga in och t.ex. se vad din nästa betalning kommer att vara på eller hur mycket surf, samtal och meddelanden du har kvar. Tänk dock på att dessa uppgifter uppdateras ca var 3:e timma och surfen uppdateras endast en gång per dygn och det på natten. Du ser även trafikspecifikation så du i detalj kan se vilka du ringt, messat och hur mycket surf du använt varje dag. Du kan även på "Mitt Vimla" själv ändra abonnemangsform och hur mycket surf du vill ha varje månad. Uppgraderar du så slår förändringen igenom direkt, nedgraderar du så gäller den från nästa månad.

Utöver Mitt Vimla så finns en numera en app till iPhone samt Android-telefoner. I appen kan du göra samma saker som på Mitt Vimla men du hittar även fina grafer över din användning samt har fler inställningar som t.ex. stänga av och sätta på telefonsvararen/röstbrevlådan.

På ”Mitt Vimla” hittar du även en annan unik sak med Vimla och det är att du kan tipsa vänner om Vimla och därmed få rabatt på din månadsavgift. Det fungerar som så att du får en speciell adress som du kan skicka vidare till dina vänner eller t.ex. dela på facebook. Det finns ingen gräns på hur många du kan värva vilket innebär att du faktiskt om du är duktig kan komma ner till 0kr i månadsavgift.

Ytterligare än unik sak med Vimla är att de har ett forum där alla är välkomna att dela med sig av idéer, rapportera buggar och i allmänhet diskutera om Vimla och annat passande. Som ett exempel så är deras unika ”spara oanvänd data, meddelanden och surf tills du använt upp de” resultatet av en idé som kom upp i deras forum. Så att skicka in idéer lönar sig!

Något annat som är bra att tänka på när det gäller Vimla är deras kostnadskontroll. När man beställer ett abonnemang så får man frågan ifall man vill tillåta betalsamtal/utlandssamtal. Detta kan man sedan ändra på Mitt Vimla när man vill. Men det viktiga att tänka på är att ifall man väljer nej så kommer telefonen inte att fungera utomlands, då får man bara ”ingen service”! Fördelen med att välja nej är dock att man vet att räkningen aldrig kan bli högre än den valda månadsavgiften, så vill man låta sina barn ha abonnemang så är detta en väldigt bra funktion.

Den 15:e juni 2017 så införde Vimla även fri roaming inom EU med mycket generösa villkor. När man är i ett EU-land så kan man ringa/messa utan extra kostnad inom landet samt till Sverige. När det kommer till surf så kan man surfa upptill 10 GB/mån och surfen dras då från den vanliga månadspotten i första hand och därefter från sparad och extrasurf. Det gör att man med t.ex. 6 GB-abonnemanget även utomlands i EU kan surfa 10 GB/mån om man har sparad eller extrasurf.

Något annat att tänka på är Vimla endast erbjuder support via chatt, e-post och deras forum under arbetstider. Detta i sig är generellt inget problem då det nästan alltid går att få hjälp på deras forum av andra medlemmar. De gånger man kontaktar supporten då forumet inte räcker till så är alltid bemötandet på topp och de ser verkligen till att lösa ärendet och följa upp det. Så även om supporten blir lite mer begränsad då man inte kan ringa in så känns den både effektivare och snabbare på många sätt på att faktiskt lösa de problem som uppstår.

Så är Vimla bra eller dåligt?

Efter att ha använt Vimla i snart 4 år så kan jag konstatera att Vimla är lite av drömoperatören. Man kan dela med sig av sina ideér och få feedback på de. Själva mobilnätet är stabilt och driftsäkerheten känns på topp. Har man familj/barn så kan man även få rabatt genom att man värvar sig själv (vilket är fullt tillåtet) och därmed få familjerabatt på de redan förmånliga priserna.

Så för att sammanfatta det så är Vimla ett mycket bra val, däremot så bör du läsa igenom vårt test av Hallon innan du gör ditt val. Hallon är väldigt lika Vimla men har en hel del fördelar och har ofta riktigt vassa nykundserbjudanden (som du hittar längst ner på sidan med vårt test av Hallon).

Vårt slutliga betyg blir 8/10.

Vimla-erbjudanden

Beställ idag så får du September månad gratis, från Oktober så betalar du halva priset i 5 månader. Dessutom får du just nu hela 20 GB extradata!

Om du uppfyller kraven nedan så kan du även ta del av Vimlas specialpriser.

Student, under 18 år eller 55 år och äldre

Surf Samtal SMS Välj erbjudande
6GB Fria Fria 50kr/mån i 5 månader, därefter 100kr/mån
10GB Fria Fria 75kr/mån i 5 månader, därefter 150kr/mån
25GB Fria Fria 100kr/mån i 5 månader, därefter 200kr/mån

> Ta del av kampanjen och läs mer genom att trycka här.

Vimla

Vimla logo

Vimla startades 2014 och är en del av mobiloperatören Telenor.