Vimla

Hoppa till: Erbjudanden och abonnemang hos Vimla / Frågor och svar

Recension av Vimla

Detta är en relativt ny operatör på den svenska marknaden med intressanta priser och därför har vi valt att testa den. I vårt fall så har testet genomförts under flera år och är faktiskt forfarande pågående. Det innebär att denna recension uppdaterades regelbundet vid förändringar.

Först och främst så är man inget dotterbolag till Telenor, utan en del av Telenor och har därmed samma goda täckning som Telenor. Sedan ett par år tillbaka så delar man och bygger 2G och 4G-nät med Tele2/Comviq. 3G-nät har man eget i storstäderna samtidigt som man utanför storstäderna delar med Tre.

Täckningen är riktigt bra

Våra tester som framförallt skett i Göteborgsområdet visar på att det nät Vimla använder helt klart håller toppklass och allt annat än 4G är mycket ovanligt på vår iPhone. Under samtal hoppar dock telefonen generellt till 3G vilket gör att man kan fortsätta surfa i bakgrunden av ett samtal vilket är väldigt trevligt. Anledningen att den hoppar till 3G beror på att samtal över 4G-nätet ännu inte stöds.

Erbjudande vid nytt abonnemang

Bästa sättet att skaffa är att göra det via ett erbjudande som man kan hitta här till exempel. På så vis får man en bra start när man blir kund. Att tänka på är att man aldrig binder upp sig då både bindningstid och uppsägningstid inte finns. Positivt är även att du kan välja att betala med betalkort, faktura (ingen fakturaavgift) eller autogiro.

Spara upptill 100 GB

När man väl skaffat sitt abonnemang så är en riktigt bra sak att man kan spara surf som blir över efter månadsskiftet, som mest kan man spara ihop 100 GB. Det innebär att sparar du ihop mycket surf så kan du på sikt sänka dina kostnader genom att ändra till ett billigare abonnemang ifall du ser att du inte hinner använda upp allt du får varje månad. Tänk dock på att du kan spara oanvänd surf i max 12 månader, så t.ex. surf som blivit över i april 2018 gäller till april 2019, surf som blivit över i maj 2018 till maj 2019 osv.

Det mesta går att göra på själv

När man väl är kund eller medlem som de föredrar att kalla det så finns ”Mitt Vimla”. Det är en sida där du kan logga in och t.ex. se vad din nästa betalning kommer att vara på eller hur mycket surf du har kvar. Tänk dock på att surfen uppdateras endast en gång per dygn och det på natten. Du ser även trafikspecifikation så du i detalj kan se vilka du ringt, messat och hur mycket surf du använt varje dag. Du kan även på "Mitt Vimla" själv ändra abonnemangsform och hur mycket surf du vill ha varje månad. Uppgraderar du så slår förändringen igenom direkt, nedgraderar du så gäller den från nästa månad.

Utöver "Mitt Vimla" så finns en numera en app till iPhone samt Android-telefoner. I appen kan du göra samma saker som på "Mitt Vimla" men du hittar även fina grafer över din användning samt snabbt och enkelt kan göra inställningar på ditt mobilabonnemang såsom att stänga av och sätta på telefonsvararen/röstbrevlådan.

På ”Mitt Vimla” hittar du även en annan unik sak och det är att du kan tipsa vänner och därmed få rabatt på din månadsavgift. Det fungerar som så att du får en speciell adress som du kan skicka vidare till dina vänner eller t.ex. dela på facebook. Det finns ingen gräns på hur många du kan värva vilket innebär att du faktiskt om du är duktig kan komma ner till 0kr i månadsavgift.

Dela med idéer i forumet

Ytterligare än unik sak är att de har ett forum där alla är välkomna att dela med sig av idéer, rapportera buggar och i allmänhet diskutera med Vimla och andra besökare. Som ett exempel så är deras ”spara oanvänd data och surf tills du använt upp det” resultatet av en idé som kom upp i deras forum. Så att skicka in idéer lönar sig!

Kostnadskontroll finns

Något annat som är bra att tänka på är deras kostnadskontroll. När man beställer ett abonnemang så får man frågan ifall man vill tillåta betalsamtal/utlandssamtal. Detta kan man sedan ändra när man vill. Men det viktiga att tänka på är att ifall man väljer nej så kommer telefonen inte att fungera utomlands, då får man bara ”ingen service”! Fördelen med att välja nej är dock att man vet att räkningen aldrig kan bli högre än den valda månadsavgiften, så vill man låta sina barn ha abonnemang så är detta en väldigt bra funktion.

Fri EU-roaming

Sedan några år sedan så man även fri roaming inom EU med mycket generösa villkor. När man är i ett EU-land så kan man ringa/messa utan extra kostnad inom landet samt till Sverige. När det kommer till surf så kan man surfa upptill 10 GB/mån och surfen dras då från den vanliga månadspotten i första hand och därefter från sparad och extrasurf. Det gör att man med t.ex. 6 GB-abonnemanget även utomlands i EU kan surfa 10 GB/mån om man har sparad eller extrasurf.

Support via chatt och e-post

Något annat att tänka på att de endast erbjuder support via chatt, e-post och deras forum under arbetstider. Detta i sig är generellt inget problem då det nästan alltid går att få hjälp på deras forum av andra medlemmar. De gånger man kontaktar supporten då forumet inte räcker till så är alltid bemötandet på topp och de ser verkligen till att lösa ärendet och följa upp det. Så även om supporten blir lite mer begränsad då man inte kan ringa in så känns den både effektivare och snabbare på många sätt på att faktiskt lösa de problem som uppstår.

Så är Vimla bra eller dåligt?

Efter att ha använt de i snart 5 år så kan jag konstatera att de är lite av drömoperatören. Man kan dela med sig av sina ideér och få feedback på de. Själva mobilnätet är stabilt och driftsäkerheten känns på topp. Har man familj/barn så kan man även få rabatt genom att man värvar sig själv (vilket är fullt tillåtet) och därmed få familjerabatt på de redan förmånliga priserna.

Så för att sammanfatta det så detta ett mycket bra val! Och med nya plattformen som är på gång så ser det ännu mer lovande ut. Däremot så bör du läsa igenom vårt test av Hallon innan du gör ditt val. Hallon är väldigt lika och det som skiljer främst är att de har något bättre täckning och villkor enligt oss, medan Hallon i vissa fall kan vara billigare.

Vårt slutliga betyg blir 8/10.

Erbjudanden i Augusti 2019

Beställ idag så får du Augusti månad gratis samt därefter 3 månader halva priset!

Vimla abonnemang

Surf Samtal SMS Välj erbjudande
2GB Fria Fria 50kr/mån i 3 mån, därefter 100kr/mån
6GB Fria Fria 80kr/mån i 3 mån, därefter 160kr/mån
15GB Fria Fria 105kr/mån i 3 mån, därefter 210kr/mån
50GB Fria Fria 160kr/mån i 3 mån, därefter 320kr/mån

Om du uppfyller kraven nedan så kan du även ta del av Vimlas specialpriser.

Student, under 18 år eller 55 år och äldre

Surf Samtal SMS Välj erbjudande
6GB Fria Fria 50kr/mån i 3 mån, därefter 100kr/mån
10GB Fria Fria 75kr/mån i 3 mån, därefter 150kr/mån
25GB Fria Fria 100kr/mån i 3 mån, därefter 200kr/mån

> Ta del av erbjudanden och läs mer genom att trycka här.

Frågor och svar

För dig som funderar att skaffa

Är Vimla bra eller dåligt?

Som vi konstaterar i recensionen ovan så är Vimla lite av en drömoperatör. Priserna är låga och täckning och support riktigt bra. Vi gav därför ett riktigt högt betyg.

Att vi är inne på rätt spår visas även då man faktiskt blev utsedda till årets operatör under Telekomgalan och kollar man på åsikter hos Trustpilot så ser det riktigt bra ut. Så kort och gott, man är ett extremt bra val!

Vilka kontaktmöjligheter finns?

Om du har problem och behöver hjälp kan du kontakta kundtjänst genom chatt eller mejla [email protected] Du kan även skriva i deras forum och få hjälp med allmänna frågor av andra.

Finns en app?

Ja, det finns en app för både Android och iOS. I appen kan du hålla koll på saldo och få svar på frågor som "hur mycket surf har jag kvar". Du kan även göra olika inställningar för ditt nummer och uppgradera din surf vilket då sker direkt, nedgraderar du surfen så gäller den nya surfmängden från nästa månadsskifte.

Vilka betalsätt finns?

Man kan välja på faktura via e-post, kortbetalning genom Mastercard och Visa samt autogiro via Klarna. När du beställer så får du vanligtvis faktura via e-post automatiskt. Du kan ändra detta till kortbetalning eller autogiro genom appen eller Mitt Vimla. Lägre fram så kommer även e-faktura att erbjudas, arbetet med det är påbörjat.

Vilket nät används?

Då man är en del av Telenor och använder sig av samma mobilnät och har samma täckning därmed. Se Vimlas täckningskarta.

Erbjuder man bredband?

Man erbjuder inte mobilt bredband, däremot så kan du använda ditt SIM-kort i en 4G-router eller 4G-sticka, men det är sällan prisvärt då du har samtal/mess som du då inte kan använda. Du kan hitta andra leverantörer som erbjuder mobilt bredband här.

Finns abonnemang för barn eller ungdom?

Ja och barn-abonnemangen är ruskigt prisvärda. Det fungerar som så att du kryssar i "under 18 år" när du beställer och därefter fyller du i ditt barns personnummer under 18 år. Därefter får du även fylla i ditt personnummer då själva ansvaret för abonnemanget behöver ligga på någon som är myndig. Ungdomsabonnemang finns inte riktigt, däremot finns ett studenterbjudande men då måste du vara student och vara ansluten till Mecenat. Se studentpriser, under 18 år och över 55 år-priser.

Finns bindningstid och uppsägningstid?

Nej, man tror inte på att låsa in folk och har varken bindningstid eller uppsägningstid på sina abonnemang.

Kan man köpa i en butik eller affär?

Nej, för att hålla så låga priser som det går så säljs mobilabonnemangen endast online via Vimla.se. Det är därför inte möjligt att köpa via återförsäljare.

Finns en webbutik? Kan man köpa mobil?

Det kan man väl säga, dock säljs endast mobilabonnemang i den. Beställer du ett abonnemang så får du leverans till din brevlåda med leveranstid 2-3 arbetsdagar normalt. Men vill du ha en mobiltelefon så får du köpa den separat. Det i sig är bra då du slipper bindningstid och ofta faktiskt kan spara pengar på det. Nackdelen är dock att det kan bli en stor kostnad i början. Hitta: Erbjudanden på mobiler kontant.

Fungerar operatörslåsta mobiler?

Är den låst till Telenor så fungerar den vanligtvis, annars behöver du kontakta operatören telefonen köptes via för att den skall bli upplåst. Detta är i de flesta fall gratis.

Hur fungerar nummerflytt och att flytta nummer?

När du beställer och skall välja nummer, och vill behålla nummer, så fyller du i ditt nummer under "flytta befintligt nummer" och får då upp ett datum för nummerflytt. När du sedan beställt så genomförs en portering (överföring av ditt nummer) på det valda datumet och ditt gamla abonnemang hos din gamla operatör avslutas automatiskt på det datumet. Så du behöver faktiskt inte ens kontakta din gamla operatör om du skall flytta ditt nummer. Man sköter allt åt dig.

Fungerar Apple Watch?

I nuläget så fungerar inte Apple Watch då man inte erbjuder esim. Man jobbar dock på en ny plattform, "Vimla 2.0". När denna är klar och lanserad fullt ut så är det möjligt att vi får se e-sim, men för detta finns ingen tidsplan.

Finns VoLTE eller Wifi-samtal?

Nej, just nu så finns inte VoLTE eller Wifi-samtal och det är inget vi lär få se innan den nya plattformen har lanserats tror vi. HD voice däremot finns på den gamla plattformen.

Kan man få ett guldnummer?

Ja, när du beställer på Vimla.se och kommer till delen med att välja nummer så kan du trycka på "Jag letar efter ett speciellt nummer". Du får då upp en ruta, fyll i t.ex. 555 så får du upp nummmer som innehåller 555. Tänk på att du endast kan söka efter nya nummer 5 gånger och därefter måste vänta 10 minuter, så var inte allt för kräsen.

Kan man dela surf?

Nej, surfen du har är din egen, du kan inte ge bort surf eller liknande därav.

Kan man spara surf?

Ja, och detta är något av det bästa. Totalt kan du spara 100 GB i 12 månader och oavsett om du nedgraderar eller uppgraderar din surfmängd så behåller du din sparade pott med data. Tänk på att du inte kan spara surf om du uppgraderar till 100 GB-abonnemanget (som endast finns tillgängligt först när du är kund).

Kan man använda surfen i EU?

Ja, du kan använda upptill 10 GB data utomlands per månad inom EU/ESS utan extra kostnad. Surfen som används är din vanliga månadsmängd, sparad surf eller extradata. Perfekt om du skall till Cypern, Grekland, Norge, Danmark eller annat EU/ESS-land. Tänk dock på att du måste slå på dataroaming för att surfen skall fungera i EU, tänk även på att slå av den sedan då surf utanför eu kostar pengar. Givetvis kan du även ringa till Sverige och svara i telefonen utan exta kostnad inom EU/ESS.

Finns abonnemang för familjer?

Nja, man har inget speciellt abonnemang för familjer. Däremot så kan du värva dina familjemedlemmar via din personliga tipslänk efter att du skaffat Vimla, vilket ger en månadrabatt på 10kr/mån.

Finns abonnemang för företag?

Nej, man erbjuder endast abonnemang privat. Har du en enskild firma så kan du dock skaffa mobilabonnemang och kontakta de för att få en faktura med moms varje månad, men då är abonnemanget skrivet på dig personligen. Annars hoppa till sidan med: Företagsabonnemang.

Vimla eller Hallon?

Detta är i särklass den vanligaste frågan vi får. Och vi tycker faktiskt båda är bra alternativ och vårt råd är därför testa med Vimla eller Hallon och då ingen av dessa har bindningstid eller uppsägningstid så är det bara att byta till den andre om man inte är nöjd. De skillnader vi upplever är att de har något bättre villkor och täckning medan Hallon är något billigare i vissa fall.

Vimla eller Fello?

Man är generellt billigare och har ett bra mobilnät enligt oss. Fello däremot använder sig av Telias mobilnät, dock med begränsad maxhastighet.

Vimla eller Comviq?

Kort och gott så är man ofta billigare samt att du kan spara surf, vilket inte går hos Comviq. Dessutom använder man samma 2G och 4G-nät så täckningen blir ju även den samma.

Vimla eller Telia?

Man är rejält billigare än Telia och därför så tycker vi det är ett självklart val. Enda anledningen att välja Telia är om man inte skulle ha täckning där man bor, men det är ju extremt ovanligt då man har riktigt bra täckning generellt, se Vimlas täckningskarta.

Vimla eller Tele2?

Svaret blir det samma som med Telia. Man är betydligt billigare och i fallet med Tele2 eller Comviq så är faktiskt saken den att de, Tele2, Comviq och för den delen Telenor använder alla fyra samma 2G och 4G-nät, dvs samma GSM och LTE-nät används. Så täckningen på 2G/4G blir den samma, men priset lägre.

Vimla eller Telenor?

Man är en del av Telenor så har du Telenor sedan innan så kommer du ha samma täckning och samma hastighet i mobilnätet. Så att byta till Vimla från Telenor anser vi är ett bra tips om du vill spara pengar.

Vilka hastigheter kan man förvänta sig?

Man har ingen begräsning på hastigheten. Dvs hastighet blir beroende på mobilmasterna i ditt område, din utrustning och hur många som använder masten samtidigt. Vi har själva mätt upp en topphastighet på 227 Mbit/s genom appen bredbandskollen. Samtidigt vill vi poängtera att det är en topphastighet, normal hastighet skulle vi bedöma till 30-60 Mbit på 4G-nätet i tätbegyggda områden men då är variationen stor var man befinner sig.

Om du upplever att det är långsamt så kan det bero på att många använder sig av masten i din närhet. Testa gärna då på en annan plats om se om det blir bättre. Tänk även på att vilken mobil du använder är extremt avgörande. Toppmodeller som iPhone XS och Galaxy S9 kan ofta koppla upp sig på flera frekvenser/master samtidigt och därmed få högre hastigheter än vanliga billigare och äldre telefoner. Så har du låg hastighet så kan även en ny mobil hjälpa.

Vilka är priser gäller utomlands?

Man erbjuder förmånliga utlandspriser och speciellt så gillar vi att de har dygnstaxa på surf i hela världen. Priserna varierar dock per land och inom EU/EES ingår det utan extra kostnad upptill 10GB/mån. Se alla: Vimlas kostnader utomlands

Läs mer om Vimla och se erbjudanden här!

Främst för dig som redan har abonnemang

Kan man använda simkortet i en router?

Ja, det fungerar! Däremot kan du behöva APN-inställningarna ovan.

Vad kan man göra om man har ingen täckning eller dålig täckning?

Först och främst kolla täckningskartan, ibland kan det ju vara så att det faktiskt inte finns täckning. Om det skall finnas täckning där du vistas så rekommenderar vi att du skaffar en mobil som fungerar med 2G, 3G och 4G. Olika mobilnät når fram olika bra genom terrängen därför ökar dina möjligheter till bra täckning om telefonen stöder så många nättyper som möjligt.

Om din telefon stöder 2G/3G/4G men ändå har dålig täckning så testa att ta ut ditt SIM-kort och sätt i en annan mobil och se om det blir bättre. Om ja, så kan det vara något fel på din mobil. Om nej, så kan det vara värt att beställa ett nytt SIM-kort och testa. Om täckningen fortfarande är dålig så rekommenderar vi att du kontaktar kundtjänst så kan de kan felsöka.

Hur beställer man ett nytt simkort?

Logga in i appen och gå till Inställningar och tryck på knappen Beställ vid "Beställ nytt SIM-kort". Du får då ett trippel-SIM som du bryter loss så det passar just din mobil.

Hur kan man tipsa?

När du blir kund så kan du på i appen hitta en tipslänk. Bjud in genom den så får ni båda 10kr/månadsrabatt. Perfekt om du och din kompis vill ha lite återbäring i form av rabatt.

Hur säger man?

Är du missnöjd och vill göra en uppsägning så kan du säga upp på i appen. Vill du däremot flytta ditt nummer så kan du leta upp en ny billig mobiloperatör och fylla i när du beställer att ditt nummer skall flyttas. Då sköter nya operatören uppsägningen av ditt gamla abonnemang. Har du precis skaffat abonnemang så kan du använda din ångerrätt genom att kontakta kundtjänst.

Kan man köpa extra surf?

Ja du kan köpa surf, 1 GB kostar 45kr. Att köpa mer surf är ofta en dålig affär dock. Så om det händer ofta så bör du nog ändra surf på ditt abonnemang eller undersöka alternativen, se vår lista med billiga mobilabonnemang.

Finns unlimited eller obegränsad surf?

Nej, det närmaste som finns är 100 GB och detta kan du först uppgradera till när du först är kund, 50 GB är det högsta du kan välja när du beställer. Om inte det duger så se: Mobilabonnemang med fri surf.

Finns det datakort eller extra sim?

Nej, dessvärre kan man inte få extrasim eller tvillingkort hos Wimla. Man gjorde för något år sedan ett betatest med det, men därefter lade man projektet på is. Så ett mobilt bredband kanske kan vara ett alternativ istället för dubbla simkort?

Läs mer om Vimla och se deras erbjudanden här!