Surf i utlandet

Det blir allt vanligare att man vill åka utomlands och surfa när man är på semester samtidigt som man är rädd för höga kostnader. På senare år så har dock priserna sjunkit och nått nivåer som är helt acceptabla.

Fri surf i EU/ESS-länder

Torsdagen den 15:e juni 2017 så infördes fri roaming i EU för samtliga operatörer i Sverige. Fri roaming innebär att om du är utomlands så kan du svara i din telefon utan att det kostar något extra. Du kan även ringa samtal inom landet eller hem till Sverige utan att det kostar något extra. Att skicka meddelanden fungerar på samma vis.

För de flesta är dock surf och datatrafik mest intressant och här så skall det fungera på samma vis. Dock har EU tillåtit begränsningar då operatörerna har kostnader. Detta har inneburit att flera svenska operatörer ändrat sina abonnemang och flera har även gjort så abonnemangen endast fungerar i Sverige efter 15:e juni 2017.

Vi har därför plockat fram de bästa alternativen enligt oss för surf i EU och du hittar de längre ner på sidan. Dels ett billigare alternativ för dig som surfar lagom mycket och dels ett alternativ för dig som behöver massor med surf utomlands alternativt en ny mobil.

Länderna som ingår i EU/ESS är följande:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Guernsey, Irland, Island, Isle of Man, Italien, Jersey, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, Saint-Barthélemy, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten, Åland samt Österrike.

Surf i övriga världen

I övriga världen så kostar roaming pengar som den alltid gjort. De flesta operatörerna erbjuder dock paket för att du som kund enklare skall ha koll på vad det kostar och ofta är det även billigare för dig. I vissa fall så får du ta del av dessa priser bara genom att aktivera surfen, i andra fall måste du köpa tjänsten i förväg. Köper du inte i förväg så kan du komma att debiteras per MB och då blir det snabbt dyrt.

För att veta vad som gäller så är det enklast att hålla koll på det prissms man får när man reser in i ett land. Står det att priserna är per MB så aktivera inte surfen förrän du köpt ett surfpaket. Ofta så kan du använda internet gratis på hotellet, kaféer och restauranger, passa då på att köpa ett surfpaket som passar dig.

Hur aktiverar man roaming?

Normalt så är roaming avstängt på telefoner. Så vill du starta roaming så behöver du gå in på ”Inställningar” > ”Mobilnät” och aktivera ”Dataroaming”, detta gäller för både iPhone och Androidtelefoner. Tänk på att stänga av roaming igen i slutet på din resa så du slipper få några överraskningar på din nästa resa som kanske går till övriga världen där kan vara dyrt.

Bästa operatörerna för surf i EU/ESS

Hallon

Bra för dig som klarar dig på 13 GB/mån i EU/ESS.

Hos Hallon kan du surfa upptill 13 GB per månad i EU/ESS-länder helt gratis. När du surfar så dras det från din vanliga surf och om den är slut från din sparade surf eller extradata om du istället har sådan.

Du kan läsa mer om Hallon och sparad surf i vår recension av Hallon.

Hoppa till priser med rabatt för: Studenter - Barn under 18 år - För dig som fyllt 55år - För dig med företag

> Ta del av Hallons erbjudande och läs mer genom att trycka här.

Telenor

Bra för dig som vill ha mer än 13 GB/mån surf i EU/ESS!

Hos Telenor kan du använda hela din månadssurf i EU/ESS-länder, USA, Schweiz, Turkiet, Andorra, Serbien, Montenegro, Thailand, Malaysia samt Burma (Myanmar) helt gratis. Väljer du det obegränsade abonnemanget med fri surf så är gränsen 100 GB/månad dock.

Telenor kör numera utan bindningstid på sina abonnemang och uppsägningstiden är 1 månad.

Telenor abonnemang

Surf Samtal SMS Välj erbjudande
3GB Fria Fria 219kr/mån
8GB Fria Fria 269kr/mån
15GB Fria Fria 329kr/mån
30GB Fria Fria 379kr/mån
70GB Fria Fria 449kr/mån
Obeg. GB Fria Fria 569kr/mån

> Se Telenors erbjudanden och läs mer genom att trycka här