Billigaste fastpris

Guiden till bästa och billigaste mobilabonnemanget!

Uppsägningstider för mobilabonnemang

På den här sidan hittar du tips hur du skall göra när du vill byta abonnemang samt minska kostnaden för ev. uppsägningstid.

Uppsägningstider

I Sverige så har de flesta operatörer uppsägningstider på sina mobilabonnemang. Normalt sätt så har man 1 månads uppsägningstid ifall man tecknat sitt abonnemang efter 1 maj 2014, har du tecknat före det datumet så har du normalt sätt 3 månaders uppsägningstid. Uppsägningstiden är ett problem när man väl vill byta abonnemang då det innebär generellt sätt att de flesta åker på extra kostnader. Så här kommer några knep som du kan använda för att minimera din kostnad när du väl vill byta operatör.

Det enklaste knepet för att slippa uppsägningstiden är att testa och ringa sin operatör och be de göra om ens abonnemang till ett kontantkort. Det innebär att du blir fri att flytta numret helt gratis till nästa operatör. Vissa operatörer gör dock inte om ditt abonnemang till kontantkort förrän uppsägningstiden har gått ut. Men det kostar ju inget att fråga.

Det andra knepet som du kan använda ifall du vill byta operatör relativt snabbt är att ringa in till din operatör och ändra abonnemanget till de billigaste möjliga. Om vi säger att du har 3 månaders uppsägningstid och ditt abonnemang kostar 399kr i månaden så innebär det att du hade fått betala 1197kr om du byter operatör rakt av. Om du istället ändrar ditt abonnemang innan till ett som kostar t.ex. 49kr i månaden så behöver du bara betala 147kr för att byta rakt av. Har du tur så ändras även din uppsägningstid till 1 månad och då behöver du enbart betala 49kr. Du sparar därmed minst 1050kr på att ändra ditt abonnemang innan du väljer att byta.

Ett tredje knep är att du ringer din operatör och väljer att säga upp abonnemanget men samtidigt säga att du vill ha numret öppet för flytt. Du kommer då att få ett datum som abonnemanget sägs upp. När det är ca 2 veckor kvar så beställer du ett nytt abonnemang hos den nya operatören och väljer att flytta ditt gamla nummer. På så vis får du behålla ditt nummer och betalar bara för de dagarna som var kvar hos din gamla operatör. Det bästa är att kombinera detta med ovanstående tips.

Om man har bindningstid

Om du har bidningstid så kan du normalt sätt inte säga upp abonnemanget förrän 1 eller 3 månader före bidningstiden upphör. Perioden beror på vilken uppsägningstid du har helt enkelt.

Om du vill säga upp ditt abonnemang innan bindningstiden så är detta dock inte omöjligt. Det du gör då är att du får kontakta din operatör och säga att du vill säga upp det, mycket viktigt är då även att du säger till din operatör att du vill att ditt nummer skall vara öppet för flytt. Säger du inte detta så kommer du nämligen bli av med numret och inte kunna få tillbaka det.

Priset du kommer få betala är antalet månder du har kvar gånger månadskostnaden. Så har du 12 månader kvar och betalar 399kr så kommer du att få en räkning på 4788kr. Detta är därför ofta ett dåligt sätt att bli av med sitt abonnemang. Speciellt dåligt är det om du har ett abonnemang där det ingår samtal, meddelanden och surf. Säger du upp det så blir du ju av med allt utan att ha kunnat använda det.

Så tänk till ordentligt innan du tar ett beslut. Om du bara vill ha en ny mobil så är det troligen bättre att köpa den separat och sälja den gamla i så fall. Om du absolut vill byta operatör så kan ju ett alternativ vara att överlåta abonnemanget till någon som kan tänkas ta emot det.

Gå till vår abonnemangssida för att se alla mobilabonnemang som du kan välja på och eventuella rabatter.Läs mer: << Hur mycket surf behöver man? eller Billigaste mobilabonnemanget >>

Uppsägningstider

På abonnemang så gäller detta generellt.

1 månad

  • Abonnemang tecknat efter 1 maj 2014

3 månader

  • Abonnemang tecknat före 1 maj 2014

För att säga upp abonnemang så måste du generellt sätt ringa till din operatör. Telefontiderna brukar vara vardagar kl 09-16.