När du ska byta mobilabonnemang

Förr eller senare så vill man ofta byta mobilabonnemang och därför behöver säga upp sitt abonnemang. Därför har vi skrivit ihop allt som är bra att tänka på när du byter mobiloperatör.

Gör så här när du ska byta mobilabonnemang

När du väl bestämt dig för att byta abonnemang så är det bra om du har koll på vilken faktura eller betalperiod du har. Om du inte har det eller inte vill kolla upp så är vårt tips att väldigt många mobiloperatörer kör till månadsskiftet.

1. Hitta en mobiloperatör att byta till

Detta är ofta den jobbigaste biten och därför har vi skapat enligt oss fantastisk sida där du kan jämföra de billigaste och bästa mobilabonnemangen.

2. Vad gör jag sedan?

Vänta och när det är ca 2 veckor kvar tills du vill att bytet skall vara genomfört så beställer du mobilabonnemanget du har hittat. Får du frågan när numret skall flyttas så rekommederar vi att du sätter det till en vecka innan du faktiskt vill att det skall vara flyttat. På så vis är du säker att ev. förseningar inte ställer till det för dig.

Beställer du via vår sida så fungerar det även så att samtliga mobiloperatörer som vi har med kommer att sköta allt åt dig. Så länge personnummer stämmer överäns och det inte finns någon bindningstid så behöver du alltså inte kontakta din gamla mobiloperatör och säga upp. Den nya mobiloperatören sköter allt automatiskt åt dig och ser till att ditt gamla mobilabonnemang hos den gamla mobiloperatören avslutas i samband med att numret flyttas.

Vår rekommendation är att du beställer 2 veckor innan din betalperiod/fakturaperiod och väljer att nummerflytten skall ske 1 vecka innan för att du skall minimera ev. uppsägningskostnad. Många operatörer kör nämligen med 1 månads uppsägningstid (det är maxtiden enligt lag). Det innebär att i samband med nummerflytten så kan du åka på en månadskostnad från din gamla operatör.

3. Njut av din nya mobiloperatör

Följer du dessa 3 stegen så är det busenkelt att byta mobilabonnemang.

Om man har bindningstid

Om du har bidningstid så kan du normalt sätt inte säga upp abonnemanget förrän 1 eller 3 månader före bidningstiden upphör. Perioden beror på vilken uppsägningstid du har helt enkelt.

Om du vill säga upp ditt mobilabonnemang innan bindningstiden så är detta dock inte omöjligt. Det du gör då är att du får kontakta din operatör och säga att du vill säga upp det, mycket viktigt är då även att du säger till din operatör att du vill att ditt nummer skall vara öppet för flytt. Säger du inte detta så kommer du nämligen bli av med numret och inte kunna få tillbaka det.

Priset du kommer få betala är antalet månder du har kvar gånger månadskostnaden. Så har du 12 månader kvar och betalar 399kr så kommer du att få en räkning på 4788kr. Detta är därför ofta ett dåligt sätt att bli av med sitt abonnemang. Speciellt dåligt är det om du har ett abonnemang där det ingår samtal, meddelanden och surf. Säger du upp det så blir du ju av med allt utan att ha kunnat använda det.

Så tänk till ordentligt innan du tar ett beslut. Om du bara vill ha en ny mobil så är det troligen bättre att köpa den separat och sälja den gamla i så fall. Om du absolut vill byta operatör så kan ju ett alternativ vara att överlåta abonnemanget till någon som kan tänkas ta emot det.

När behöver man säga upp abonnemang själv

Om du inte vill ha kvar ditt telefonnummer så behöver du säga upp mobilabonnemanget själv. De flesta mobiloperatörer vill då att du ringer deras kundtjänst för att säga upp.

Hur ofta kan man byta abonnemang

Du kan i princip byta hur ofta du vill och på senare tid har vissa satt det i system för att få nykunds bonusar då många mobiloperatörer numera har varken bindningstid eller uppsägningstid. Tänk dock på att många mobiloperatörer skriver att nykunds bonusar, som halva priset i 3 månader, gäller en gång per person.

Uppsägningstider förr

Värt att notera är att sedan 1 maj 2014 så är det lag på att mobiloperatörer får ha max 1 månads uppsägningstid. Om du har ett riktigt gammal mobilabonnemang så gäller tidigare villkor och din uppsägningstid kan vara längre.Läs mer: << Hur mycket surf behöver man? eller Billigaste mobilabonnemang >>

Uppsägningstider

På abonnemang så gäller detta generellt.

1 månad

  • Abonnemang tecknat efter 1 maj 2014

3 månader

  • Abonnemang tecknat före 1 maj 2014

För att säga upp mobilabonnemang så måste du generellt sätt ringa till din operatör. Telefontiderna brukar vara vardagar kl 09-16.