Hur mycket surf behöver man?

Detta är en av de svåraste frågorna att svara på tyvärr då det är väldigt individuellt. Om du har ett abonnemang idag så kan du oftast kolla dina gamla fakturor för att se hur mycket datatrafik du använt. Om inte så har du förhoppningsvis ett humm om hur mycket du behöver, annars så skall vi försöka guida dig ändå.

Ett annat tips är att ifall du är osäker på hur mycket du behöver så välj en mindre mängd, du kan öka din surfmängd senare oftast. Har du ojämn surf så kan det vara en bra idé att välja en mobiloperatör som Hallon eller Vimla då de låter dig spara oanvänd surf.

Vad räcker datamängden till?

Om du enbart kommer att använda e-post, meddelandetjänster, surfa någon gång och sällan använda Facebook/Instagram så bör du klara dig på den minsta gränsen som brukar vara 1-3 GB.

Ifall du även tänker se på en del videoklipp, lyssna på musik och använda Facebook/Instagram och andra bild/video-appar ofta samt använda kartor/GPS så bör du överväga att ta ett abonnemang/kontantkort med 4-15 GB surf. Just videoklipp tar mycket surf, så desto fler sådana du ser på desto mer surf behöver du.

Kommer du lyssna på mycket nätradio/spotify och liknande, spendera mycket tid på att se videoklipp samt se filmer och ringa videosamtal (Facetime och liknande) så bör du välja minst 20 GB surf. Det samma gäller ifall du vill dela internet från mobilen till andra enheter eller datorn.

Om surfen ofta tar slut så är det ofta förmånligast att ändra sitt abonnemang till en högre mängd än att köpa till mer surf varje gång det behövs. Vanligtvis kan man som sagt ändra till en större mängd oavsett om man har bindningstid eller inte.

Så här minskar du din datatrafik

Använd trådlöst internet/Wlan/Wi-Fi så mycket det går för då räknas inte surfen från ditt abonnemang/kontantkort. Oftast så finns även Wi-Fi på arbetsplatser, resturanger, cafeer, flygplatser och många publika ställen. Befinner du dig ofta på ett ställe längre perioder så undersök om Wi-Fi finns, skulle det bara komma upp låsta Wi-Fi så kan du alltid fråga om lösenordet. Många ställen har låsta Wi-Fi mer ger ut lösenordet till sina kunder/anställda ifall man frågar.

Skulle du inte ha Wi-Fi hemma utan bara med sladd så rekommenderar vi att du köper en trådlös router och kopplar in den. I princip vilken trådlös router som helst bör fungera så räkna med att inte behöva betala mer än max 300kr. Detta är ett mycket bättre alternativ än att köpa mer surf även om det kan kännas enkelt.

Så här minskar du datatrafiken på din iPhone/Android

På iPhone gå in Inställningar och välj Mobilnät, bläddra neråt. Där kan du se användning för aktuell period vilket är sedan senast du själv nollställde genom att trycka på "Nollställ statistik" längst ner på sidan. Det som är intressant här är dock alla appar på sidan, under appens namn så ser du nämligen datamänden appen har använt. I Android kan du få fram liknande information genom att välja "Data användning" under inställningarna.

När du vet vilka appar som drar mest datatrafik så vet du var du kan minska din datatrafik som mest. Många populära appar som Spotify och podcaster har inbyggda offline-lägen. Det innebär att du kan ladda ner en hel spellista eller podcast i förväg på Wi-Fi och sedan lyssna på den hur mycket du vill utan att använda någon datatrafik alls för lyssnandet. Så tips nr ett är att kolla om apparna som använder mest datatrafik har offline-lägen. Chansen är stor att du kommer bli förvånad över hur mycket datatrafik du faktiskt kan spara när du väl börjar använda offline-lägena. Dessutom behöver du aldrig mer störa dig på att musiken bryts för att täckningen plötsligt försvinner och liknande.

Tänk dock på att offline-lägena gör att du sparar stora mängder på din telefon vilket riskerar att fylla den snabbt om du sparar för mycket. På de flesta Android så kan man dock köpa till minneskort vilket är relativt billigt och en fantastisk kostnadsbesparning mot att köpa till surf istället.

På iPhone finns dock inte valet att köpa till minne, så tipset där är att helt enkelt välja en iPhone med mer minne från början när man köper den. Har man redan köpt en iPhone så får man spara ner mindre mängder offline. Har man en stor spellista på Spotify så kan man göra en lite mindre och spara den istället på sin iPhone. Något annat som snabbt tar väldigt mycket plats på iPhone är bilder. Så ett tips är att rensa dessa och föra över de till datorn. Bästa sättet för det är att använda sladden som följde med, men vill man göra det lättare för sig så kan man från sin telefon mejla bilder till sig själv och när man gjort det så kan man radera bilderna.

När surfen är slut

En fördel med surf på abonnemang är att efter förbrukad mängd så kan du fortfarande använda internet men det blir väldigt långsamt. Vissa operatörer stänger dock av surfen när du uppnått din gräns och då måste du betala till extra för att köpa mer surf.

På kontantkort så är det vanligt att när du uppnått din gräns så får du betala per dag för att surfa vidare. Det kan då t.ex. kosta 19kr/dag. Så skall du surfa mycket så är oftast abonnemang bättre och speciellt ur kostnadskontroll-perspektivet.

 Läs mer: << Abonnemang eller kontantkort? eller Billigaste mobilabonnemanget >>

Vad är vad?

För att hjälpa dig med förkortningar/enheter när du kollar din datatrafik så kommer lite hjälp här:

Storlek på enheter:

  • K / Kb = Små mängder
  • M / MB = Mellan mängder
  • G / GB = Stora mängder

Vad är vad?

  • 1024 KB = 1 MB
  • 1024 MB = 1 GB


Surfa utan extra kostnad i EU!

Två operatörer utmärker sig med sin surf som ingår i deras fastpris-abonnemang utöver EU.

Sedan 15:e juni 2017 så ingår surf inom EU utan extra kostnad på de flesta abonnemang. Tänk dock på att surfmängden i EU ofta inte är den samma som du kan använda hemma i Sverige. Så har du tänkt surfa i utlandet så kontrollera gärna hur mycket surf som ingår i just ditt abonnemang.