Mobiler - Vanliga frågor och lösningar

Här hittar du frågor och lösningar på olika problem som är vanliga när det kommer till mobiltelefoner.

Jag har glömt PIN-koden, hur gör jag?


Ibland händer det att man glömmer sin PIN-kod men ofta är det inget större problem. Om du har tillgång till Mina sidor hos din operatör så kan du ofta direkt få upp PUK-kod, i annat fall får du kontakta kundtjänst hos din operatör. När du väl har PUK-koden så behöver du bara slå in PIN-koden 3 gånger fel och då kommer telefonen fråga efter PUK-kod istället. Då anger du den och får välja en ny PIN-kod.

Hur gör jag surfen snabbare?


Det vanligaste svaret på den frågan brukar vara att helt enkelt testa på olika ställen. Bara genom att gå från ena sidan till andra sidan i en lägenhet kan dubbla hastigheten. Ett annat knep är att testa att ställa in telefonen på att enbart använda 4G/LTE eller 3G/UTMS/WCDMA, beroende på var man bor så kan det ena vara snabbare än det andra.

Internet/Surf slutar fungera när någon ringer, hur fixar jag det?


För att kunna surfa samtidigt som du pratar i din mobil så behöver den använda 3G/UTMS/WCDMA. Så om du vill kunna använda internet eller surfa under ett samtal gå in i "Inställningar" > "Mobilnät" eller liknande och ändra till just 3G.

Anledningen till att det är på detta vis är för att nyare mobiler gärna använder 4G och då samtal ej fungerar i 4G-nät så byter telefonen nät och då är risken mycket stor att den väljer 2G och 2G stöder dessvärre inte internet och samtal samtidigt.

Mitt 3G/4G har försvunnit, hur fixar jag det?


Tyvärr så händer det ibland att internet försvinner av olika anledningar. För att lösa detta så brukar en riktig omstart hjälpa, dvs stäng av telefonen helt (använd ej flygläge) och vänta en minut och starta telefonen igen. Är internet inte tillbaka då så kontakta din operatör för hjälp.

Hur aktiverar man ett SIM?


Om du precis skaffat ett abonnemang eller hämtat ut en nytt SIM-kort så kan det behöva aktiveras innan det fungerar. Om det inte är aktiverat så brukar det stå t.ex. inaktivt SIM eller ingen service.

För att aktivera det så behöver du kolla upp SIM-kortsnumret som ofta står på själva SIM-kortet och ev. på medföljande plastbit eller lapp. Därefter ringer du din operatörers kundtjänst så aktiverar de SIM-kortet åt dig. Vanligtvis tar det bara några minuter, så är kortet inte aktiverat inom en timme så bör du kontakta kundtjänst igen för att se att inget gått fel.

Vad gör man om man tappar mobilen i vatten?


Om du tappar telefonen i vatten så bör du omedelbart ta bort batteriet om du kan. Därefter bör du torka telefonen och lägga den i en påse ris eller om du har bland påsar med "silica gel". Både ris och "silica gel" är nämligen saker som drar åt sig fukt och du bör låta mobilen ligga så länge som möjligt i detta, minst 24 timmar. Desto längre du väntar desto större chans är det att telefonen fungerar och risken mindre för bestående skador.

Hur får man bort störningar/robotröst?


Robotröst eller konstig röst kan uppstå om masten är överbelastad eller om du har dålig täckning. För att lösa det så kan du testa att ställa in telefonen så den enbart skall använda ett visst nät. Så testa först att ställa in manuellt nät och välj 3G/UTMS/WCDMA. Om det inte blir bättre så kan du testa att låsa den till 2G/GSM. Hjälper inte heller det så kan du testa att ta ut simkortet och göra rent det försiktigt och testa igen. Hjälper inget av detta så är det dags att kontakta din operatör för att se vad de säger. I värsta fall så är täckningen dålig och då är det bästa du kan göra att byta operatör dessvärre.

Mina SMS kommer inte fram till utlandet.


Om du skickar SMS utomlands så kan det hända att dessa inte kommer fram ibland och tyvärr är det inte allt för ovanligt. Detta beror på att operatörer måste ha avtal sinsemellan och utomlands kan det vara så att dessa saknas. Så märker du att dina SMS inte kommer fram så kan du alltid felanmäla det till din operatör, men saknas det avtal så kommer detta troligtvis inte lösas speciellt snabbt och då är rådet att testa en annan operatör.

Utgående mail fastnar och kan ej skickas.


Om du har en mailadress från din internetoperatör eller en äldre operatör så kan det hända att du inte längre kan skicka mail. För att lösa det så behöver du kontakta din operatör för att få nya inställningar och då ofta uppgifter för SSL-SMTP.

Vad är Dual SIM?


Med Dual SIM brukar man mena att telefonen stöder 2 SIM-kort samtidigt. Det innebär att du kan ta emot och ringa samtal med två olika nummer. Detta är betydligt mer vanligt utanför Europa där man generellt inte har sådana fastprisabonnemang som vi har i Sverige. En nackdel med dual-sim brukar vara att den ena SIM-platsen enbart stöder 2G vilket innebär att operatörer som Hallon/Tre inte fungerar om man sätter de i just den platsen.

Obegränsat bredband!

Köp Huawei B818

Kampanj! Skaffa det obegränsade bredbandet från Tre och bind dig i 24 månader för 399kr/mån så ingår en 4G-router och SF Kids i 12 månader.

Visa erbjudandet

Nya iPhones!

Köp Apple iPhone 12Äntligen är nya iPhone 12-serien här!

Bästa billigaste mobilabonnemanget

Gör vårt enkla test och få fram ett personligt resultat med det billigaste och bästa mobilabonnemanget för just dig.

Starta testet

Populäraste mobilerbjudanden

Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 1.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 999 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 2.

Apple iPhone 11 Pro Max från Telenor med fria samtal/sms och 3 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 12 Pro

Plats 3.

Apple iPhone 12 Pro från Tre med fria samtal/sms och 5 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro

Plats 4.

Apple iPhone 11 Pro från Hallon med fria samtal/sms och 4 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Köp Apple iPhone 11 Pro Max

Plats 5.

Apple iPhone 11 Pro Max från Tre med fria samtal/sms och 15 GB surf/mån.

Visa erbjudandet


Topplistan ovan utgår från de mest beställda erbjudandena på sidan just nu.