Abonnemang eller kontantkort?

Abonnemang

Detta kan för många vara en svår fråga. Förr i tiden så lönade det sig ofta att ta kontantkort då dessa helt enkelt var billigare än abonnemang. Detta berodde på att operatörerna tog betalt för abonnemangen i många fall utan att det ingick något specifikt. Nu har en förändring skett och skillnaden har planats ut och till och med vänt i många fall till abonnemangens fördel.

Generellt kan man säga att vill du ha en ny telefon och inte har råd eller lust att betala hela på en gång så är abonnemang vägen att gå. Har du pengar och kan köpa telefonen direkt så kan du spara pengar ibland på att göra så och då kan du köra på abonnemang eller kontantkort. Skillnaden mellan fastpriskontantkort är dock liten och i princip är skillnaden inte mer än att ett abonnemang laddas automatiskt varje månad medan kontantkort får du själv ladda på med fastpris i t.ex. en månad.

Då priserna på abonnemang nu blivit bättre eller minst lika bra som kontantkortet så rekommenderar vi att man väljer abonnemang före kontantkort. Detta då man slipper riskera missöden då man missat fylla på sitt kontantkort. En fördel med abonnemang är även att de vanligtvis fungerar att använda utomlands samt att man från Sverige kan ringa till utlandet, betalsamtal samt skicka betalsms.

Vilket mobilabonnemang skall man välja? Se vår guide över billigaste mobilabonnemang här.

Kontantkort

Så i vilket fall skall man välja kontantkort? Om du är under 18 år så är kontantkortet en bra lösning för dig då du helt enkelt inte kan skaffa abonnemang i ditt eget namn. För dig som är över 18 år så kan kontantkort vara en lösning om du behöver ha en speciell operatör och har betalningsanmärkningar och därför inte kan skaffa ett abonnemang.

En annan riktigt bra grej med kontantkort är att de flesta operatör erbjuder gratis startpaket, du kan se vilka under vår sida Bästa kontantkortet. Det i sig innebär att du kan beställa kontantkort från de olika operatörerna och testa dessa i en extra mobil för att snabbt och enkelt komma fram till vilken operatör som fungerar bäst på de ställen du brukar vara på. Saker som ofta är intressanta att testa är täckning, samtalskvalite samt hastighet på mobilsurfen. Vi rekommenderar appen bredbandskollen som finns i App Store och Google Play helt gratis för att testa hastigheten på mobilsurfen.

Ett tredje skäl att skaffa kontantkort är att det kan vara vettigt att skaffa ett till en gammal telefon som man har liggande hemma. Då bör man dock dels välja ett som använder sig av rörligt pris och inte fastpris. Du bör även välja en operatör som inte använder samma mobilnät som din vanliga operatör, se vår förstasida för olika mobilnät i Sverige. På så vis garderar du dig mot att bli utan telefoni ifall din vanliga operatörs nät skulle sluta fungera.

En stor nackdel med kontantkort i jämförelse med abonnemang är dock datatrafiken. I abonnemangen så stängs surfen av eller så begränsas hastigheten när du uppnår din gräns vilket ger en bra kostnadskontroll. Med kontantkort så får du börja betala när din surf tar slut vanligtvis och då kostar det uppemot 19kr/dag! Så ett tips är att ha stenhård koll på surfen i mobilen ifall du har kontantkort samt att i mobilinställningarna stänga av surfen helt när du inte behöver den.

En annan nackdel med flera fastpris kontantkort är att de är spärrade för samtal till utlandet, betalsamtal/betalsms samt att de överhuvudtaget inte fungerar i utlandet. I vissa fall så kan man dock fylla på kontantkorten vid sidan av fastpriset med pengar och då kan vissa av dessa möjligheter öppnas upp. Men värderar du detta högt så bör du onekligen kolla upp det för att slippa överraskningar.

Läs mer: << Hitta det bästa fastpriset för mobilen eller Hur mycket surf behöver man? >>

Spara pengar!

Visste du att i Sverige så har samtliga operatörer egna billigare varumärken? Du ringer med exakt samma täckning som huvudoperatören men vanligtvis till billigare priser.

Vem äger vem?

Så är du nöjd med en huvudoperatör som du kanske använder idag? Kolla då in operatörens billigare alternativ och spara pengar genom att byta.